Belastingadviseurs: stelsel te complex

Volgens voorzitter Bartjan Zoetmulder van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) is het systeem zo complex dat adviseurs het soms niet meer weten.

Dat zegt Zoetmulder in een interview met De Telegraaf. Het belastingstelsel is volgens hem te moeilijk geworden en moet simpeler.
“Eigenlijk zou je meer vooraf en realtime in overleg moeten kunnen met de Belastingdienst. Voor grote bedrijven is dat al geregeld. Daar zie je dat het werkt. Maar als je mkb’er of particulier bent en een vraag hebt, dan zit je met de Belastingtelefoon. Die wordt niet opgenomen en als er al wordt opgenomen krijg je een callcenter aan de lijn, dat het antwoord meestal niet weet”, aldus de fiscaal expert.

Zoetmulder noemt de deelnemingsvrijstelling: "Daar zijn we nu bij artikel 13, lid 19 beland. Toen ik 25 jaar geleden begon met werken hadden we volgens mij alleen nog maar lid 1 tot en met 5.” Deze maand is in de Tweede Kamer gepraat over een dik belastingplan van het kabinet, met nog meer wetten en regels. Staatssecretaris Menno Snel van Financiën zei toen ook dat het belastingstelsel op de schop moet.

Zie ook: Financials krijgen moeilijk contact met Belastingdienst

Bezoek PE Summit 2024: Ontmoet 250 PE-investeerders, dealmakers en ondernemers
'To buy and build or not to buy and build?' Ontdek het 23 mei op ’s lands grootste congres over PE en M&A bij KPMG. Een onmisbaar programma met topsprekers zoals Nico Bogaerts, Head of M&A Europe SD Worx; Ewout Brouwers, CEO PIA Groep; Killian McCarthy, Prof. Strategy Radboud Univ.; Martijn Snoep, Chairman ACM en meer.
Gerelateerde artikelen