Bekende beleggers in lustpil verliezen miljoenen

Bakker Bart, Jan Hommen, Marcel Stolk en John Ewbank staken 42 miljoen in innovatie.

Tal van bekende Nederlanders en prominente zakenlieden dreigen miljoenen euro’s kwijt te raken die ze hebben gestoken in de mislukte lancering van twee vrouwelijke lustpillen. Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant.

De medicijnen werden ontwikkeld door de Nederlandse wetenschapper Adriaan Tuiten met zijn bedrijf Emotional Brain, dat op de rand van de afgrond staat. De rechtbank verleende het bedrijf vorige week uitstel van betaling. Tuiten hoopte met zijn bedrijf Emotional Brain miljarden te verdienen aan zijn uitvinding, maar de ontwikkeling ligt al jaren stil en de verliezen stapelden zich de afgelopen jaren op.

In totaal staken de aandeelhouders rond de 42 miljoen euro in het bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) leende het bedrijf in totaal circa 4,5 miljoen euro, waarvan de aflossing en rente bij de lening opgeteld mocht worden. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 8,4 miljoen euro.

Onder de investeerders zijn bekende Nederlanders en vermogende zakenlieden, zoals de familie Companjen van Bakker Bart en voormalig ING-topman Jan Hommen, maar ook FVD-Kamerlid Olaf Ephraim en VVD-prominent Cees Meeuwis, componist John Ewbank en ICT-miljonair Marcel Stolk. Ook de rijksoverheid en de provincie Flevoland hadden geld geleend aan en aandelen gekocht van het bedrijf.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen