Bedrijven keren meer dividend uit

In kwartaal twee is er meer dividend uitgekeerd aan aandeelhouders. Dit bedrag lag 6 miljard euro hoger dan in het tweede kwartaal van vorig jaar.

Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over het tweede kwartaal. In deze gegevens zijn partijen uit de financiële sector niet meegenomen.

De brutowinst van bedrijven kwam in het tweede kwartaal elkaar uit op 68,3 miljard euro. Dit is exclusief de winsten van de financiële sector.

De bedrijfswinsten zijn 12,5 miljard euro hoger dan in dezelfde maanden vorig jaar. De winst was ook hoger dan in het tweede kwartaal van 2019, toen de coronapandemie nog niet was uitgebroken.

Tegelijkertijd hebben de bedrijven in de maanden april tot en met juni veel minder coronagerelateerde subsidies ontvangen dan een jaar eerder, weet het CBS. In het tweede kwartaal konden bedrijven nog wel aanspraak maken op coronasteun. Maar de voorwaarden waren niet meer hetzelfde als aan het begin van de crisis. Daarbij maakten minder ondernemingen aanspraak op de steun.

Volgens het CBS is er in het tweede kwartaal ook meer belasting betaald door de niet-financiële bedrijven. Er stroomde 3,6 miljard euro meer naar de schatkist dan een jaar eerder. Verder staken de bedrijven op jaarbasis 3,8 miljard euro extra in investeringen.

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen