Bedrijfsjurist private equity deelneming loopt over van het werk

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 12:02
In de 5 jaar van haar bestaan heeft M&A Community partner Legadex zich steeds verder ontwikkeld als aanbieder van bedrijfsjuridische en juridisch-administratieve diensten. Voor inmiddels tegen de 100 beursgenoteerde en familiebedrijven en deelnemingen van private equity. De oprichters van Legadex zien dat de markt voor bedrijfsjuridische dienstverlening zich snel ontwikkelt en stellen innovatie centraal op de agenda van de M&A Community.
“Wij hebben een duidelijke focus als leverancier van juridische diensten met een efficiënte en innovatieve insteek”, zegt Luc van Daele, voormalig hoofd Legal van Endemol en partner en medeoprichter van Legadex.  Legadex is dan ook geen advocatenkantoor, interim bureau of juridisch uitzendbureau. “Wij hebben vanuit onze eigen klantervaring in het verleden een nieuw bedrijfsmodel ontwikkeld: het bedrijfsjuridisch bedrijf. Daarin ontwikkelen en leveren wij flexibele bedrijfsjuridische diensten en juridische informatie diensten, waaronder datarooms. Vanwege het kwaliteitsaspect en het borgen van kennis doen wij dat met ervaren eigen bedrijfsjuristen en paralegals.” 
Oprichters Luc van Daele en Hans Martijn Roos hebben de afgelopen vijf jaar hun ideeën rondom efficiënte en effectieve juridische dienstverlening steeds verder doorontwikkeld.  “In het begin lag bij voorbeeld de focus van het M&A team sterk op het leveren van topkwaliteit in transactie datarooms. In de huidige economische situatie bestaat steeds meer behoefte aan smart dataroom diensten maar dan op het gebied van herfinanciering, splitsing en herstructurering.” De partners signaleren ook een andere trend in M&A waar ze op inspelen. Bedrijven zien steeds vaker in dat het verstandig is voor hun deals om vroeger te starten met de transactie dataroom en ook wordt het concept van permanente dataroom steeds populairder. “Vroeger werd de last minute hectiek om voorafgaand aan een deal nog alles bij elkaar te sprokkelen wel interessant gevonden”, aldus van Daele. “Tegenwoordig wordt zo’n situatie over het algemeen toch gezien als een aanwijzing dat het bedrijf zijn zaken niet op orde heeft. Tijdsdruk in die fase leidt bovendien regelmatig tot misverstanden, een rommelige due diligence en claimrisico’s. Om over de verstoring van de dagelijkse gang van zaken binnen het bedrijf nog maar niet te spreken. Bedrijven kunnen zich dat vanuit risico management en kostenaspect niet meer permitteren.”  De aantrekkelijkheid van een vroege  start is volgens van Daele ook toegenomen omdat virtual dataroom (VDR) platforms in de voorfase van een deal steeds vaker tegen een beperkte fee kunnen worden gebruikt. 
Veredelde studentenjob
Naast de veranderingen in de pricing van VDR’s worden er ook andere eisen gesteld aan de kwaliteit van datarooms. “Het kwaliteitsaspect van de dataroom wordt steeds belangrijker”, zegt Roos. “De tijd dat de inrichting van een dataroom werd gezien als een veredelde studentenjob ligt achter ons. Dat is niet voor niets, want  door in een vroege fase na te denken over juridische vragen die later gaan komen kan veel tijd en geld worden uitgespaard in de Q&A en onderhandelingsfase. Als een dataroom goed is opgezet is daarmee het meeste due diligence werk al gedaan.”
De activiteit van private equity partijen heeft ook een directe  invloed op de werkzaamheden van Legadex. “Bedrijven die eigendom zijn van private equity hebben regelmatig geen eigen bedrijfsjurist omdat ze net te klein zijn. Vaak komt men er dan te laat achter dat belangrijke contracten niet op orde zijn of dat de vennootschapsstructuur niet klopt, met dure ‘ last minute’ reparaties tot gevolg. Als ze wel een bedrijfsjurist hebben loopt die vaak over van het werk”, zegt Roos. “Veel van het operationele juridische werk bij deze private equity deelnemingen valt echter goed te structureren. Onze bedrijfsjuristen pakken dit gemakkelijk op en paralegals ondersteunen waar nodig in het juridisch administratieve werk. Door de ondersteunende diensten van Legadex beschikken de bedrijven direct weer over een flexibele bedrijfsjuridische afdeling zonder dat zij (extra) juristen op de pay-roll hoeven zetten. Dit scheelt een hoop kosten.”
De partners van Legadex spelen als Silver Partner een actieve rol binnen de M&A Community. Voor Legadex is innovatie een belangrijk thema dat meer aandacht verdient op de agenda van het netwerk van professionals in M&A, corporate finance en private equity. “Een sterkere focus op to-the-point en praktijkgericht werken met slimme juridische ICT en doordachte werkprocessen maakt het mogelijk om veel sneller met de juiste bedrijfsinformatie klaar te staan bij kansen in de markt”, aldus Roos. Om juridische innovatie te promoten brengt Legadex het eigen Legadex Magazine uit en organiseert regelmatig symposia en ronde tafel meetings. Leden van de M&A Community zijn altijd welkom op deze meetings. Nadere informatie is de vinden op www.legadex.com en een email naar info@legadex.com verzekert u van een uitnodiging.
 
 
De partners en medewerkers van Legadex
Vlnr: Luc van Daele, Sharog Manesh, Marleen Slagt, Rosalie Wetzels, Gilad Kaplan
Mariam Tamimy, Margreet van der Veen, Hans-Martijn Roos, Saskia Winkes, Daan Lutje Wooldrik, Wouter Kuyper, Martijn van der Putten, Natalia Toeajeva, Sophie Kaldewaaij. Teamleidster Transaction services Nancy Brewster ontbreekt op de foto.
Gerelateerde artikelen