BDO, Deloitte en Borrie waardeerden crematoriumbedrijf Henry Keizer

Corporate-finance-adviseurs van BDO, Deloitte en Borrie Corporate Finance hebben in opdracht van het bestuur van De Koninklijke Facultatieve een waarderingsrapport opgesteld voor de overname van het bedrijf door VVD-voorzitter Henry Keizer. 

De waardebepaling van de drie kantoren varieert tussen de 11 en 16 miljoen euro. Dat blijkt uit de verklaring van Keizer zoals gepubliceerd door dagblad Trouw. Deloitte waardeerde het bedrijf op 16,8 miljoen euro, Borrie Corporate Finance op 16,2 miljoen en BDO op circa 12 miljoen.

Verkeerde waarderingsmethode
Volgens Keizer is de waardebepaling van de adviseurs bepalend geweest voor de uiteindelijke overnamesom van 12,5 miljoen euro en niet de boekhoudkundige waarde van 31 miljoen euro zoals vastgesteld door de huisaccountant EY. Deze waardering hebben onderzoeksjournalisten van Follow The Money (FTM) gebruikt om te concluderen dat Keizer het bedrijf voor een veel te laag bedrag had gekocht en daarmee zichzelf onrechtmatig zou hebben verrijkt. 

Volgens Keizer is een boekhoudwaarde niet bepalend voor de waarde van een bedrijf. De corporate-finance-adviseurs hebben middels een discounted-cash-flow analyse de waarde bepaald, waarvoor inschattingen van toekomstige kasstromen zijn gebruikt. 

De verklaring stipt ook het bedrag van 12 miljoen euro aan dat als dividend is uitgekeerd aan de kopers. Volgens Keizer komt dit geld niet uit het bedrijf, maar uit een lening van 30,4 miljoen euro die de kopers hebben afgesloten bij ABN AMRO in combinatie met een eigen investering van 500.000 euro.

Lees ook:
VVD-partijvoorzitter Keizer vindt overname zaak voor ledenraad en bestuur
VVD-voorzitter Henry Keizer koopt uitvaartbedrijf voor een 'schijntje'
 

Gerelateerde artikelen