Barclays zoekt koper voor Vlisco in opdracht van private equity bedrijf Actis

Het Britse private equity bedrijf Actis heeft zakenbank Barclays ingehuurd voor de zoektocht naar kopers voor textielconcern Vlisco. Dat meldt het Eindovens Dagblad in gesprek met Vlisco-directeur Hans Ouwendijk.
Meerdere bedrijven hebben interesse getoond voor een mogelijke overname van Vlisco. Ouwendijk noemt geen namen van bedrijven. In de media worden modemerken als Hermes International en LVMH genoemd. Actis kocht de Vlisco Group in 2010 voor 151 miljoen US dollar. In het kielzog van Actis participeerde Ouwendijk buy-in manager en werd hij aangesteld als directeur. 
Actis richt zich volledig op overnames in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. De overname van het Nederlandse Vlisco past binnen deze focus omdat het bedrijf zich met name richt op de export van stoffen naar Afrikaanse landen. Vlisco telt in totaal 2100 werknemers waarvan 1500 in West-Afrika. Ten tijde van de overname zag Actis mooie groeimogelijkheden voor Vlisco en als gevolg van de sterk groeiende Afikaanse consumentenmarkt.
 
Buiten het creeren van een goed rendement richt Actis zich ook op andere waarden. Bij de investering in Vlisco keken de private equity managers zowel naar verbeteringen in distributie en marketing als verbeteringen op het vlak van environmental, social en governance (ESG). 
Private equity spin-off van Britse overheid
Actis-partner Paul Fletcher is de verantwoordelijke investeringsmanager voor de Vlisco-deal. Fletcher is geboren Zuid-Afrikaan en werkte onder andere voor Citibank in Nairobi en bij de ontwikkelingsorganisatie CDC, 100% in handen van de Britse overheid.
 
In 2004 gaf Fletcher leiding aan de spin-off van Afrikaanse investeringsactiviteiten en daarmee de oprichting van Actis. Ten tijde van de overname had Actis een totaal beheerd vermogen van 4,8 miljard US dollar. Dat is in 2013 uitgegroeid naar 5,2 miljard. 
Gerelateerde artikelen