Bank BNP Paribas speelt hoofdrol bij overname Opel

BNP Paribas neemt, samen met PSA Group, de financieringsactiviteiten van Opel / Vauxhall over. Dat melden de Franse bank en autofabrikant in een gezamenlijk persbericht. 

BNP Paribas koopt vijftig procent van de aandelen van de financieringsactiviteiten van Opel. De andere vijftig procent komt in handen van PSA. De kopers betalen 0,9 miljard euro voor de overname. De som komt bovenop de 1,3 miljard euro die PSA betaalt voor de operationele activiteiten van Opel. De 2,2 miljard wordt overgemaakt naar General Motors, die met de verkoop afscheid neemt van het Duitse automerk. General Motors was sinds 1929 aandeelhouder in Opel. 

De financieringstak van Opel is actief in elf Europese landen met bijna 1800 aangesloten dealers. De activiteiten waarop verdiend wordt hebben een boekwaarde van 9,6 miljard euro. De divisie biedt consumentenleningen, leases, verzekeringen en financiering van dealers.  

Kapitaalratio met 10 basispunten omlaag
BNP en PSA kunnen de deal betalen uit eigen middelen, maar het neemt wel een hap uit de kapitaalreserves van de bank. Als gevolg van de deal daalt de Common Equity Tier 1 Ratio met 10 basispunten. Gelukkig voor BNP kan de bank wel wat hebben. Afgelopen jaar is de ratio gestegen met zestig basispunten, naar 11,5 procent. Daar gaat nu dus 0,1 procent vanaf. Ter vergelijking: ING had eind 2015 een ratio van 12,7 procent.

 

Gerelateerde artikelen