Axalta legt bal bij AkzoNobel

Het Amerikaanse verfconcern Axalta is niet met AkzoNobel in gesprek over een overname, maar houdt de deur wel op een kier.

Topman Robert Bryant liet donderdag tijdens een investeerdersdag weten dat Axalta niet zelf de controle heeft over een hervatting van de gesprekken met zijn Nederlandse branchegenoot.

Eerdere fusiegesprekken met Akzo liepen vast, toen Axalta een overnamebod kreeg van Nippon Paint. Gesprekken met dat Japanse bedrijf liepen echter op niets uit. Sindsdien denken kenners dat een bundeling met Akzo weer een reële optie is.

Bryant zei dat Axalta open staat voor ,,transformatieve overnames''. Daarmee bedoelt hij overnames die het bedrijf een andere richting op kunnen duwen. De topman gaf verder aan genoeg mogelijkheden voor kleine, aanvullende overnames te zien.

Axalta gaat voor 2018 uit van een stabiele groei. Het concern verwacht de omzet met 6 procent tot 7 procent op te voeren en voorziet een bedrijfsresultaat van 940 miljoen dollar tot 980 miljoen dollar. Verder heeft Axalta circa 160 miljoen dollar gereserveerd voor investeringen.

Akzo klopte bij Axalta aan nadat het eerder dit jaar een ongewenste toenadering van PPG had afgewezen. Als reactie besloot het Nederlandse verf- en chemieconcern ook de speciaalchemietak af te splitsen.

AkzoNobel wilde donderdag geen commentaar geven.

(ANP)

Gerelateerde artikelen