Axalta is een bekende van de AkzoNobel-CEO

AkzoNobel is in gesprek om mogelijk Axalta over te nemen. Dit Amerikaanse bedrijf werd eerder geleid door Thierry Vanlancker, de huidige CEO van Akzo. 

Het leek net weer even rustig te worden rondom het verf- en chemiebedrijf maar dan gebeurt er dit. AkzoNobel bevestigt in een summier persbericht dat het “constructieve” gesprekken voert met de Amerikaanse sectorgenoot Axalta Coatings over een fusie. Axalta is wereldwijd marktleider in het leveren van lak aan de auto-industrie. 

Vanwege compliance moest AkzoNobel zich hier wel over uitspreken. Afgelopen vrijdag kwam persbureau Reuters namelijk met deze marktgeruchten naar buiten op basis van anonieme bronnen. 

Splitsing gaat door

In het statement benadrukt het Nederlandse, beursgenoteerde bedrijf dat het doorgaat met de eerder kenbaar gemaakte strategie: de afsplitsing van de chemietak Specialty Chemicals, inclusief de uitkering aan aandeelhouders van een groot deel van de netto-opbrengsten daarvan. Deze verloopt nog volgens schema en zal in april 2018 worden voltooid. 

De nieuwe CEO van Akzo, die sinds halverwege juli in deze functie zit, werd hiervoor speciaal aangesteld. De Belg Thierry Vanlancker is een expert in het afsplitsen van onderdelen. In 2013 splitste hij onder meer de autolakkendivisie van DuPont af. Deze divisie werd verkocht aan Carlyle en gaat sindsdien door het leven als… Axalta!

Eerst zal Vanlancker dus zoals afgesproken de chemietak verkopen en daarna zal het overgebleven deel, die van verf en lak, mogelijk samengaan met een bedrijf waar hij eerder de leiding over had. 

Akzo is en blijft groter

In het persbericht van Axalta wordt gesproken over een fusie van gelijken, maar qua omzet is de onderneming uit Amsterdam de grotere partij. Zonder chemietak is Akzo ongeveer 10 miljard euro groot en Axalta 4 miljard. 

Tegen Bloomberg zegt Laurence Alexander, een analist van Jefferies, dat de timing van deze gesprekken suggereert dat het bestuur van Akzo probeert om iedere aanval op zijn zelfstandigheid te blokkeren. Met Axalta aan zijn zijde zal het immers sterker staan in het afwenden van mogelijke vijandige bieders. 

Eerder dit jaar liepen de spanningen hoog op toen de Amerikaanse concurrent PPG meerdere malen een poging deed om AkzoNobel in te lijven. Dat ging er hard aan toe. In de media en op aandeelhoudersvergaderingen lieten de betrokkenen uit beide kampen geregeld van zich horen. 

Rechtszaak van Elliott

Ook de activistische aandeelhouder Elliott was voorstander van de overname door PPG. Elliott startte onder meer een rechtszaak tegen Akzo omdat het de functie van president-commissaris Antony Burgmans via de rechter ter stemming wilde brengen in een aandeelhoudersvergadering. Het bestuur hield dat tegen. De zaak werd verloren door Elliott. 

Toen de overname-oorlog iets was gaan liggen en PPG niet meer van zich liet horen, stapte CEO Ton Buchner van Akzo op vanwege fysieke problemen. Daarvoor in de plaats kwam dus Thierry Vanlancker, een man die een grote stempel op de organisatie zal gaan zetten. 

Gerelateerde artikelen