Automotive deal: H2 Equity Partners verkoopt Sator Holding

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:00
H2 Equity Partners heeft Sator, zijn Automotive holding, voor 205 miljoen euro verkocht aan LKQ Corporation, de grootste aanbieder van automotive parts in de Verenigde staten en Canada. Volgens Michiel Pannekoek van Houthoff Buruma en Baker & McKenzie's Jeroen Hoekstra is de deal een voorteken voor consolidatie in de automotive-sector.

LKQ krijgt in de deal M&A advies van Baird en juridisch advies van Baker & McKenzie’s Jeroen Hoekstra, Nancy Matos en Martine van de Laar. Volgens Jeroen Hoekstra is het eerste contact met LKQ ontstaan in de VS. "LKQ is in 1998 opgericht om uit te groeien tot de belangrijkste leverancier van gerecyclede auto-onderdelen in de Verenigde Staten. In 2012 deed LKQ dertig overnames in Noord Amerika, recent kochten ze het Britse Euro Car Parts voor 225 miljoen pond en nu breidt het verder uit in Europa met de overname van Sator. Onze global footprint maakt ons uitstekend gepositioneerd om LKQ verder te ondersteunen in het verwezelijken van die doelstelling." 

Met een kwakkelende auto-industrie en een zwak M&A klimaat is het voltooien van zo’n deal altijd een onzekerheid. Hoekstra: "Dealprocessen duren tegenwoordig langer en er zijn meer deals die worden afgeblazen. Ook al trok in 2012 de autoverkoop aan, de verwachting is dat de wereldwijde autoverkoop in 2013 minder snel zal groeien als gevolg van de teruglopende vraag in Europa en de dalende verkoop in China. Dat automobilisten langer doorrijden met hun huidige auto en dus meer uitgeven aan reparaties is echter niet ongunstig voor leveranciers van auto onderdelen." Hoekstra houdt de automotive-sector dan ook nauwlettend in de gaten. "Wij merken bij onze Chinese clienten een toenemende interesse in Europese ondernemingen die actief zijn in de automotive industrie, mede ter ondersteuning van de Chinese markt. Ik verwacht zeker  meer activiteit in deze sector de komende periode." 


H2 Equity Partners laat zich bijstaan door Houthoff Buruma, met lead advisor Michiel Pannekoek. Houthoff Buruma werkt al meer dan 10 jaar voor H2. Ondanks de lastige markt, is de deal toch redelijk soepel doorgekomen, aldus Pannekoek. "Waarschijnlijk heeft het feit dat de koper de nodige synergien ziet hieraan bijgedragen. Zoals je de laatste tijd vaker ziet, zijn is er bij deze deal ook een garantie verzekering gesloten hetgeen zorgt voor een net wat andere dynamiek. Gekeken naar de automotive sector, lijkt er op de Europese markt inderdaad een consolidatieronden aan te komen." 

Adriaan Roggeveen blijft na de overname aan als CEO van Sator en gaat deel uitmaken van het LKQ Europa management team. Hij gaat rapporteren aan ceo Sukhpal Sing Ahluwalia van LKQ. Sator ontstond in 2005 uit de fusie tussen de voormalige Van Heck Groep en de Kroymans Parts Group. Tot de holding behoren onder meer onderdelendistributeurs Van Heck & Co, Heck Interpieces, Quinton Hazell Nederland, Nipparts  en Havam, gereedschappenleverancier Harrems Tools, schadedelenleverancier Hartsant.

Bij het bedrijf werken ruim 800 medewerkers. Met 11 magazijnen in Nederland, België, en Noord Frankrijk (totale oppervlakte 65.000 m2) en een voorraad van 80 miljoen Euro is Sator naar eigen zeggen marktleider in de Benelux.

Koper LKQ Corporation is de grootste aanbieder van gerecyclede en gerenoveerde auto-onderdelen voor schadeherstel in de Verenigde Staten en Canada. De laatste zestien jaar nam het bedrijf ruim honderdzestig bedrijven over. Zo kocht het in oktober 2011 het Britse bedrijf Euro Car Parts voor 225 miljoen pond en heeft het geïnvesteerd in 42 nieuwe vestigingen en in een groot gespecialiseerd magazijn voor schadehersteldelen. Met de overname van Sator ontstaat één van de grootste spelers binnen de Europese markt voor auto-onderdelen. Het voornemen van LKQ is om de komende tijd nog meer overnames te doen in Europa.

 

 
 

.

Gerelateerde artikelen