Australische pensioenfondsen fuseren tot biljoenenbeleggers

Australische pensioenfondsen fuseren tot drie of vier giganten met een gezamenlijk beheerd vermogen van 2,4 biljoen dollar. Deze pensioenreuzen zullen impact hebben op de hele financiële wereld. 

Dat meldt de Financial Times. Vorig jaar vonden er vijftien fusies plaats, gestimuleerd door de Australian Prudential Regulation Authority, de financiële waakhond van het land. Die dwingt niet-renderende pensioenfondsen om te fuseren of zich op te heffen. 

De krant haalt een Australische bron aan die heeft berekend dat er drie tot vijf megafondsen ontstaan met elk 1 miljoen tot 3 miljoen leden, en zeven tot tien gespecialiseerde fondsen met minstens 500.000 leden

De vier 'superfondsen' met meer dan 100 miljard aan beheerd vermogen zijn AustralianSuper, Aware Super, UniSuper en QSuper. De grootste is AustralianSuper dat voor 244 miljard Australische dollar (155 miljard euro) aan fondsen onder beheer heeft. De FT voorspelt dat dit bedrag over vijf jaar zal verdubbelen. Dit pensioenfonds heeft 14 fusies doorgevoerd.

QSuper, het tweede fonds, zal 133 miljard Australische dollar aan beheerd vermogen (85 miljard euro) hebben na een fusie met eind februari. Het nieuwe pensioenfonds gaat de markt op onder de nieuwe naam Australian Retirement Trust.

Gerelateerde artikelen