ASML ziet belang Intel slinken

ASML ziet grootaandeelhouder Intel zijn aandeel in de Veldhovense chipmaker terugschroeven. Dat blijkt uit een melding van toezichthouder AFM, waar Het Financieele Dagblad woensdagochtend over schreef.

Intel bezat begin dit jaar nog ongeveer 14,5 procent van de aandelen van ASML. Woensdagochtend bleek het belang van de Amerikanen te zijn geslonken naar een kleine 8,5 procent. 

R&D-joint venture
In 2012 kocht Intel een aandeel van 15 procent in het Veldhovense hightechbedrijf voor circa 2,5 miljard euro. De Amerikanen maakten 829 miljoen euro vrij voor een een R&D-joint venture in ASML.

Dat gebeurde in samenspel met het Tawainese TSMC, dat zo'n 276 miljoen euro in de joint venture stak. TSMC nam tevens een belang van 5 procent voor 838 miljoen euro. Drie procent van de aandelen viel ten prooi aan elektronicareus Samsung voor 503 miljoen euro. De Koreanen staken eenzelfde bedrag als TSMC in de R&D-pot van ASML. Het opgehaalde kapitaal heeft ASML volgens het FD geïnvesteerd in nieuwe chipmachines die draaien op basis van ultraviolet licht. Die machines zijn nog in productie. Vorig jaar stapte Samsung uit het machineproject, twee jaar eerder trok TSMC zich al terug. 

Adviseurs
ASML deed in totaal 23 procent van de aandelen van de hand aan de drie buitenlandse partijen. De Veldhovense chipmaker liet zich bijstaan door De Brauw Blackstone Westbroek met Arne Grimme als lead partner en trok op met advocatenkantoor Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom. Intel nam zakenbank Rothschild, onder leiding van Bastiaan Vaandrager in de arm. Het Amerikaanse advocatenkantoren Gibson, Dunn & Crutcher en Morrison & Foerste werkten nauw samen met NautaDutilh, waar Leo Groothuis teamleader was. 

Jones Day, een half jaar voordat het advocatenkantoor naast het Amsterdamse Museumplein zou neerstrijken, begeleidde de transactie namens TSMC. Ferdinand Mason leidde het team van de Amerikanen. Samsung kreeg advies van Linklaters, waar ​​​​​​​Jan Willem de Boer teamleader was. 

Bekijk hier de volledige deal >>


Gerelateerde artikelen