ASML ontwikkelt medische ontdekking in België

ASML gaat naar België met zijn methode om medische isotopen voor ziekenhuisonderzoek te produceren, zonder dat dit veel kernafval oplevert.

Het gaat om een ontdekking die ASML een paar jaar terug per ongeluk deed. Onderzoekers kwamen er in hun zoektocht naar een toekomstige lichtbron voor machines achter dat een bepaalde elektronenbundel mogelijk kan worden gebruikt om het isotoop molybdeen-99 te maken. Die radioactieve stof wordt in ziekenhuizen gebruikt bij de diagnose van ernstige ziektes, zoals kanker, via scans.

In de medische wereld werd enthousiast gereageerd en de vinding kreeg van de Nederlandse overheid zelfs de status van Nationaal Icoon. Maar er was niemand die er geld in wilde investeren. Daarna week de veldhovense fabrikant uit naar België, dat bereid bleek een subsidie van maximaal 52 miljoen euro te geven om de laatste technische studies rond de uitvinding te doen. Die testen vinden komende jaren plaats. Mogelijk kan er in 2024 echt geleverd gaan worden.

"We hebben in Nederland alle mogelijke trajecten bewandeld, maar konden geen investering krijgen", vertelt ASML aan het Financiële Dagblad. Molybdeen-99 wordt momenteel alleen in nucleaire reactors geproduceerd, die verouderd zijn en veel aandacht en onderhoud nodig hebben. Daardoor zijn medische isotopen niet altijd meteen beschikbaar voor artsen en patiënten.

Gerelateerde artikelen