ASML en Philips lanceren Brabants technologiefonds van 100 miljoen

Nieuw investeringsfonds voor jonge technologiebedrijven.

ASML en Philips lanceren samen met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), onderzoeksinstelling TNO, pensioenfonds PME en overheidsfonds Invest-NL een speciaal investeringsfonds voor jonge technologiebedrijven. Het fonds krijgt een omvang van ten minste 100 miljoen euro. Dat maken de partijen dinsdag bekend, meldt het FD. Hoeveel de partijen afzonderlijk bijdragen, willen ze niet zeggen.

Het nieuwe fonds gaat DeepTechXL Fund I heten, omdat het zich gaat richten op complexe technologieën, waaronder fotonica en kunstmatige intelligentie. Naast de toegang tot kapitaal worden de start-ups door Brabantse technologiebedrijven begeleid en kunnen zij gebruikmaken van hun netwerk, kennis, technologieën en licenties.

"Het unieke van DeepTechXL is dat intensief gebruikgemaakt kan worden van deeptechkennis en ervaring van bedrijven en kennisinstituten in het Brainport-ecosysteem", zegt topman Peter Wennink van ASML in een toelichting op het initiatief. "Hierdoor kunnen we de noodzakelijke combinatie van kennis, talent en geld beschikbaar stellen aan start-ups en scale-ups in deeptech in Nederland." De bedrijven willen starters waar nodig ook helpen om eerste klanten te werven, nieuwe markten aan te boren of de productie op te schalen.

Gerelateerde artikelen