Arne Grimme: ‘hard op de inhoud, zacht op de sfeer’

Hij was vele jaren genomineerd maar zag de afgelopen acht jaar dat de M&A Award voor Best M&A Laywer meestal werd uitgereikt aan Jan Louis Burggraaf van Allen & Overy. In 2013 keerde het tij en kon Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek de M&A Award in ontvangst nemen.
Grimme werkt bijna 20 jaar in M&A, heeft in de jaren veel meegemaakt en daardoor veel geleerd, vooral over de psychologie die bij een deal komt kijken. Zo vertelt hij als antwoord op de vraag of hij een anekdote kan vertellen het voorbeeld van een onderhandelingstraject bij een deal tien jaar geleden.
 
"Het ging om een beursgenoteerd Nederlands bedrijf dat een onderdeel verkocht aan een Amerikaanse koper. De onderhandelingen die in Londen plaatsvonden schoten niet op. Op een gegeven moment had het thuisfront van de Amerikaanse beursgenoteerde wederpartij door dat de deal niet lekker liep. Toen is de CFO overgevlogen, kwam gelijk door vanaf Heathrow en zette een fles wodka op tafel met de woorden: ‘Elke keer al ik iets weggeef mag jij een slokje nemen en elke keer als jij iets weggeeft neem ik een slok.’ Dat gebeurde uiteindelijk niet maar het was een mooie icebreaker. Het zette mij aan het denken. Want na elke keer dat ik iets weg gaf in de onderhandelingen zei hij dankjewel. Ik heb geleerd dat je moet waarderen dat je iemand iets gunt en iets geeft. Dat maakt het ook makkelijker voor de ander om iets terug te geven in een deal. Kortom, hard op de inhoud, maar blijf altijd zacht op de sfeer, dat was de les die ik er uit heb getrokken. Want pas als het vertrouwen en de gun-factor er zijn kun je een leap of faith nemen."
 
In de basis van Ajax 
Na bijna twee decennia in M&A is Grimme nog lang niet klaar met dealmaking. “Ik heb het nog erg goed naar mijn zin bij De Brauw”. Hij heeft 15 jaar geleden niet zomaar voor De Brauw gekozen. “Ik heb dat heel bewust gedaan. In een eerder interview heb ik al eens gezegd dat toen ik vertrok bij het vorige advocatenkantoor waar ik werkte  ik zei: ‘Ik voel me een heel goede spits bij Willem II – dat was wel in de tijd van Co Adriaanse –  maar ik wil in de basis staan bij Ajax.’ Zo keek ik toen dus naar De Brauw en tot op de dag van vandaag zie ik dat nog steeds zo.
Grimme is nog niet in de verleiding gekomen om De Brauw te verruilen met een andere werkgever. “De Brauw is een fantastische club met slimme mensen die continu het beste voor de cliënt en voor kantoor willen bereiken. Werken met dit soort ambitieuze mensen is elke dag weer geweldig. Daarnaast is het mooi om partner te zijn bij een kantoor dat zich in zo’n korte tijd heeft veranderd van een kantoor dat het recht centraal stelde, in een kantoor dat de cliënt centraal stelt. Voor zowel onze kantoorgenoten als voor onze cliënten is dit een goede ontwikkeling.”
Een uitgebreid interview met Arne Grimme verschijnt in M&A Magazine Q1 2014.
Gerelateerde artikelen