Arle Capital Parters: Nederland is een comfortabele thuismarkt

Het uit het roemruchte Candover voortgekomen Arle Capital Partners heeft ambitieuze groeiplannen. Samen met concerns die hun hoofdkantoor hebben in landen als Nederland, wil het Britse private-equityhuis investeren in opkomende markten. “Dáár zitten de groeimogelijkheden, hier de juridische infrastructuur”, zegt Rutger Bruining, Director bij Arle en verantwoordelijk voor de activiteiten in de Benelux.
Arle Capital Partners, opgericht in 2011, kent een veelbesproken ontstaansgeschiedenis. De firma is voortgekomen uit Candover Ltd, toen de tien partners van dit fonds zich via een management buy out losmaakten van de in financiële problemen verwikkelde moedermaatschappij Candover Plc. Zo kwamen diverse Nederlandse bedrijven uit de portefeuille van Candover Ltd. in handen van Arle. 
Uit de erfenis van Candover zijn nu nog Stork Technical Services (STS) en Fokker Technologies van de Nederlandse bedrijven over, terwijl accountantsfirma Equity Trust is verkocht aan participatiemaatschappij Doughty Hanson en gefuseerd met TMF. Ook STS en Fokker Technologies zullen waarschijnlijk in de komende jaren onderhands worden verkocht of naar de beurs worden gebracht. 
Betekent dit dat Arle zich helemaal van de Nederlandse markt wil terugtrekken? Integendeel, zegt Rutger Bruining, als Director onder andere verantwoordelijk voor de investeringen van Arle in Nederland. “Arle richt zich hoofdzakelijk op expansie in groeimarkten in het Azië, Zuid-Amerika, de VS en het Midden-Oosten. Maar dan wel door te participeren in bedrijven die hun hoofdkantoor hebben in de Benelux, Duitsland, Skandinavië of het Verenigd Koninkrijk. Met andere woorden: we willen ondernemingen vanuit deze thuismarkten helpen groeien, onder andere met behulp van de kennis en het netwerk van onze operationele partners zoals George Buckley, die tot mei 2012 nog CEO van 3M Corporation was. Historisch gezien hebben we met deze aanpak ook succes geboekt.”
Arle Capital Partners en voorganger Candover Ltd. hebben de afgelopen jaren voor honderden miljoenen euro’s geïnvesteerd in Nederland, zegt Bruining – en dat is nog afgezien van de investeringen in bedrijven die activiteiten ontplooien in Nederland, zoals het Spaanse Parque Reunidos, sinds 2012 eigenaar van het attractie- en vakantiepark Slagharen. 
De komende jaren wil Arle nog meer investeren, in bedrijven in de energiesector, de industrie en de daaraan gelieerde dienstverlening – de sectoren waar Arle zich de afgelopen jaren in heeft gespecialiseerd. Ook investeringen in Nederland staan op het verlanglijstje. Bruining roemt Nederland en de andere Europese thuismarkten in elk geval. Naast het ondernemerschap en de internationale blik verdient ook de juridische structuur volgens hem lof. “De belangen van investeerders, banken, overheid en andere partijen worden hier zorgvuldig afgewogen. Voor ons is het vooral prettig dat wij als buitenlandse investeerder een zelfde behandeling krijgen als nationale partijen”, zegt Bruining. “Het is hier voor ons comfortabel.”
Donderdag 25 april presenteert Bruining een businesscase over de investering in de Capital Safety Group tijdens het Private Equity Summit bij ABN AMRO. Bekijk het volledige programma van het Private Equity Summit 2013.
Gerelateerde artikelen