Arcadis maakt minder kosten aan M&A en integratie

De stilgevallen overnamemachine Arcadis spendeerde 28 miljoen euro aan herstructurering, overnames en integratie in 2016. In 2015 was dat nog 41,5 miljoen euro. Dat meldt het bedrijf in de jaarcijfers over 2016. 

De reductie in overname- en integratiekosten is niet verrassend. Waar Arcadis jarenlang zeer actief was op de overnamemarkt, doet het ingenieursbureau de afgelopen jaren rustig aan. In 2014 staat het bedrijf met vier deals in de M&A Database, in 2015 gebeurde er niets en in 2016 was het bedrijf betrokken bij twee deals. 

Overname Hyder is duur betaald
Ondertussen heeft de interim-topman Reinier Vree nog genoeg te stellen met de nalatenschap van zijn voorganger Neil McArhur. Onder zijn bewind kocht Arcadis voor 323 miljoen euro het beursgenoteerde Britse ingenieursbureau Hyder, ontwerper van de 828 meter hoge Burj Khalifa in Dubai. Het was voor Arcadis destijds de grootste overname ooit, maar heeft tot veel kopzorgen geleid. In het Midden-Oosten kwamen betalingen voor diensten van Hyder te laat binnen en door de sterk gedaalde olieprijs vielen de opdrachten in de regio terug. Arcadis lijkt te veel te hebben betaald voor Hyder.  

Mede als gevolg van de herstructurerings- en integratie-inspanningen ging het personeelsbestand van Arcadis met circa twee procent omlaag. Een groot deel van de banen is gecentraliseerd. In de regiokantoren verdwenen 1100 voltijdsbanen en in de ‘Global Excellence Centers’ kwamen 700 banen bij. Of de reorganisatie genoeg is moet nog blijken. De milieumarkt in de VS zit tegen en in Brazilië daalt de omzet. Het vierde kwartaal van 2016 boekte Arcadis mede daarom minder winst. De operationele EBITA daalde met 49 procent tot 34,7 miljoen euro, terwijl de marge afnam van 10,8 tot 5,7 procent, zo blijkt uit kwartaalcijfers van het bedrijf.

Eerst een nieuwe CEO
Dat de olieprijs weer is gestegen is een meevaller voor Arcadis, want daardoor wordt er meer geïnvesteerd in olie- en gasprojecten. Desondanks staat M&A niet op de agenda voor 2017. Het bedrijf richt de aandacht op kostenbesparingen, digitalisering en de zoektocht naar een nieuwe CEO.

Afbeelding: Gebouwen van Arcadis uit Arcadis Magazine 2014

Gerelateerde artikelen