Amsterdam zoekt nieuwe koper voor afvalbedrijf

Afval Energie Bedrijf mocht niet worden verkocht aan AVR.

Het Amsterdamse stadsbestuur gaat een nieuwe koper zoeken voor het Afval Energie Bedrijf (AEB). Dat hebben de verantwoordelijke wethouders donderdag gemeld in een brief aan de gemeenteraad. De scheidingsinstallatie van het bedrijf blijft overigens wel eigendom van de gemeente.

Vorige week werd duidelijk dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de overname van de Amsterdamse afvalverwerker door Afvalverwerking Rijnmond (AVR) verbiedt. Volgens de toezichthouder zou er een te machtig bedrijf ontstaan, als die overname door zou gaan. 

Door het besluit van de ACM zal de gemeente opnieuw moeten besluiten of ze AEB willen behouden of alsnog verkopen. Wethouders Reinier van Dantzig (AEB), Zita Pels (Afval) en Hester van Buren (Financiën) meldden donderdag te gaan zoeken naar "een betrouwbare eigenaar voor de lange termijn, die kennis en kunde meebrengt en het bedrijf naar een duurzame toekomst leidt, met onder andere CO2-afvang en -opslag."

AVR bracht eerder een bod van 450 miljoen euro uit op de Amsterdamse branchegenoot, die een roerige periode kende. In 2019 kwam het bedrijf door onder meer achterstallig onderhoud en intern geharrewar zodanig in het nauw, dat vier van de zes verbrandingsovens moesten worden stilgelegd. Er ontstond een afvalberg door vuilnis uit Amsterdam, maar ook andere delen van het land. De gemeente sprong meermalen financieel bij om AEB overeind te houden en besloot uiteindelijk het bedrijf te koop te zetten.

Volgens het college wordt er met het besluit een nieuwe koper te zoeken "een balans gezocht tussen de effecten op duurzaamheid, warmte, afval, de continuïteit van het bedrijf en de (financiële) risico’s voor de gemeente". De scheidingsinstallatie, die plastic en papier uit afval verwijdert, wordt behouden om zo "te kunnen sturen op het versnellen van de overgang naar een circulaire economie", aldus de wethouders.

(ANP)

Gerelateerde artikelen