‘Amsterdam bij Brexit goed alternatief voor (financiële) dienstverleners’

Als dienstverlenende bedrijven zich na een Brexit gaan heroriënteren op hun vestigingsplaats dan biedt dit kansen voor Europese steden. De schaalgrootte en uitstraling van Londen zijn van belang in de dienstensector, maar innovatieklimaat en ‘quality of living’ worden steeds belangrijker. Amsterdam heeft naast Frankfurt met een gunstig leef- en innovatieklimaat goede papieren om vertrekkende bedrijven aan te trekken. Dit blijkt uit een analyse van ING Economisch Bureau.

Brexit leidt tot schade, maar heroriëntatie biedt andere Europese steden ook kansen

Een mogelijke Brexit is schadelijk voor exporterende bedrijven en investeerders in het Verenigd Koninkrijk. Toch zit er ook een positief tintje aan voor Amsterdam. In het VK (en met name Londen) gevestigde financiële en zakelijke dienstverleners, zoals banken, advocatenkantoren, consultants en mediabedrijven zijn grote exporteurs naar EU-landen. Dit maakt onbelemmerde handel belangrijk. De verwachting is dan ook dat er grote dienstverleners zijn die activiteiten op termijn (deels) zullen verplaatsten naar Parijs, Frankfurt, Amsterdam en Dublin.
 
Frankfurt en Amsterdam goed alternatief

Schaalgrootte en uitstraling zijn relevante vestigingsfactoren voor (financiële) dienstverleners, maar innovatieklimaat en de ‘quality of living’ worden steeds belangrijker. Zo is het van groot belang om een aantrekkelijke woonplaats te zijn voor internationaal schaarse software- en systeemontwikkelaars. Wat dit betreft steken andere steden, waaronder Amsterdam gunstig af. Parijs heeft schaal en vergelijkbare allure als Londen, maar kent als nadeel beperkende regelgeving en een starre arbeidsmarkt. Frankfurt is met de ECB-zetel en het cluster daaromheen waarschijnlijk het eerste alternatief voor banken en ook Parijs doet hier mee. Amsterdam heeft daarentegen goede kansen voor bedrijven die ook op zoek gaan naar een innovatiever klimaat. Bovendien is het leven in Amsterdam in vergelijking met andere steden nog altijd goedkoop, wat het aantrekken van goed personeel bevordert. Deze combinatie maakt Amsterdam een aantrekkelijk alternatief als vestigingsplaats.

• Amsterdam goed gepositioneerd als alternatief bij een Brexit

Gerelateerde artikelen