Amerikanen maken een comeback op de Nederlandse overname markt

Gestuwd door het economisch herstel, goedkoop geld en groeiend vertrouwen kijken de Amerikanen met hernieuwde interesse naar Europa en ons land. Kortom: de Amerikanen zijn terug van weggeweest op de Nederlandse overname markt weten Partner Transaction Advisory Services bij EY Bruno Jelgerhuis Swildens, Managing Director Corporate Finance & Capital Markets bij ABN AMRO Lodewijk Sodderland en Annelies van der Pauw, Partner bij Allen & Overy.
Bruno Jelgerhuis Swildens van EY ziet met name de laatste anderhalf à twee jaar toegenomen interesse vanuit de Verenigde Staten in Europese bedrijven. Een verklaring hiervoor is dat de Amerikanen simpelweg bezig zijn met een inhaalslag. “Je moet je realiseren dat de Amerikanen voor de kredietcrisis de grootste investeerders waren in ons land. Ten tijde van de kredietcrisis is het aantal transacties natuurlijk sterk afgenomen. Nu zien we dat men aan de andere kant van de oceaan de smaak weer te pakken krijgt. Al zitten we zeker nog niet op de niveaus van voor de crisis”. Het aantal deals met Amerikaanse kopers zou dus best wel eens verder toe kunnen nemen in de nabije toekomst.
De economische situatie in de VS is verbeterd en bedrijven hebben weer kapitaal tot hun beschikking. “Niet alleen in media bedrijven, ook vastgoed is in trek”, signaleert de adviseur. Sodderland neemt hetzelfde waar. “Het vertrouwen is weer terug aan het keren en in de Verenigde Staten lopen daarbij voor op Europa. Bovendien is men in de VS in sommige sectoren zoals de telecom verder met consolideren dan in Europa,” constateert de bankier. Een andere sector waarin er sprake is van een consolidatieslag is de media. En hier laten de Amerikanen nadrukkelijk van zich horen. 
TV producenten in the spotlights
Begin dit jaar werd bekend dat Warner Bros Television Group, onderdeel van Time Warner Inc de Nederlandse tv producent Eyeworks overneemt. Het Amerikaanse bedrijf neemt de 15 vestigingen buiten de VS van de Nederlandse productiemaatschappij Eyeworks Group over. In de officiële communicatie zijn beide partijen niet ingegaan op de financiële details, volgens Het Financieele Dagblad is ongeveer 200 miljoen euro gemoeid met de overname. In de onderhandelingen met Warner Bros heeft Eyeworks zich laten adviseren door ABN AMRO Bank en advocatenkantoor Allen & Overy.
Lodewijk Sodderland van ABN AMRO, was betrokken bij de deal en merkt op dat Nederland wereldwijd toonaangevend is op het gebied van tv producties. “Dat maakt Nederlandse partijen in die sector aantrekkelijk voor Amerikaanse partijen om over te nemen wanneer de kans zich hiertoe aandient.”
Een andere recente deal is de acquisitie van het Britse All3Media, in Nederland eigenaar van IDTV door kabelbedrijven Discovery Communications en Liberty Global. Die laatste werd bij het Nederlandse publiek vooral bekend om het openbare bod van 4,9 miljard euro op de resterende aandelen van de Nederlandse kabelaar Ziggo.
Namens Allen & Overy diende Annelies van der Pauw Liberty Global van advies. “Wij zien geen specifieke trend qua sector. Wij zien dat Amerikanen (en andere buitenlandse partijen) zowel interesse in financiële instellingen, als ook in TMT en andere sectoren hebben.” Haar kantoor was betrokken in een hele reeks transacties waar Amerikaanse partijen bij betrokken waren.
Ook Van der Pauw ziet meer Amerikaanse kopers op de markt. “Waarschijnlijk komt dat omdat de Amerikaanse economie sneller aantrok dan de Europese economie. In de VS is het al enige jaren gemakkelijker om financiering te krijgen voor transacties, waar dat eerder in Europa/Nederland moeilijker was. Verder begrijpen we dat de waarderingen/koopprijzen voor Europese bedrijven relatief laag zijn.”
Toch is de conclusie dat de Amerikanen op koopjesjacht zouden zijn in ons land niet gerechtvaardigd vinden zowel Sodderland als Jelgerhuis Swildens. “Tenzij je het over vastgoeddeals hebt”, merkt de laatste op. 
“Doel van Amerikaanse bedrijven om hier te kopen is vaak een presence in Europa te verwerven of om talent binnen te halen, “vervolgt Jelgerhuis Swildens. Sodderland voegt daaraan toe: “Veel Nederlandse bedrijven opereren al snel internationaal. Dat maakt ze aantrekkelijk voor Amerikaanse partijen die overnemen om op die manier een voet aan de grond te krijgen in Europa.” 
Zeker als het de overnemende partij te doen is om een positie in Europa te verwerven, blijft het vaak niet bij één deal.  
Business as usual
EY was betrokken bij de overname van dancebedrijf ID&T door het Amerikaanse SFX Entertainment. Het beursgenoteerde SFX Entertainment is ’s werelds grootste producent van concerten en dance-events. De deal volgde op een eerder gesloten joint venture tussen de twee bedrijven. Het doel van deze eerdere samenwerking was om ID&T evenementen zoals Sensation naar Noord-Amerika te brengen. De totale waarde van de transactie bedraagt rond de130 mln dollar. Een deel van de overnamesom is uitgekeerd in de vorm van aandelen SFX dat in oktober 2013 een beursnotering verwierf aan de Amerikaanse Nasdaq.
Voor Nederlandse doen is de overname van ID&T er misschien een van formaat. Maar voor SFX was het “business as usual”. In datzelfde jaar nam de Amerikaanse onderneming verschillende andere Europese bedrijven over waaronder het Duitse iMotion en het Nederlandse Paylogic, dat in twintig landen het betalingsverkeer regelt voor evenementenkaartjes. 
The American way
Nederlanders verzuchten wel eens dat werkelijk alles groter is in de Verenigde Staten. Grofweg zou je hetzelfde kunnen zeggen voor overnames. Volgens Bruno Jelgerhuis Swildens moet je voor kleine deals niet bij de Amerikanen zijn. “Voor minder dan 100 miljoen doen ze het niet.” Bovendien noemt hij de Amerikanen zijn recht door zee en hebben een “no nonsense” mentaliteit.” Het is illustratief voor het feit dat de Amerikaanse manier van doen vrij dicht bij de Nederlandse ligt. Toch zijn er wel wat verschillen merkt Annelies van der Pauw op: “In het algemeen zijn transacties in Nederland wat meer verkopervriendelijk dan in de VS. Wij werken vaak met een locked box systeem, terwijl in de VS het economisch risico van de onderneming pas vanaf closing overgaat op de koper. Daarnaast werken Amerikanen in beginsel met veel langere contracten, veel garanties en zeer uitgebreide disclosure lijsten, zij accepteren het systeem van de data room disclosure vaak niet.”
 
Door de bank genomen staat Europa bij de Amerikanen te boek als goed gereguleerd en komen de normen en waarden overeen met de Amerikaanse. Dat werkt makkelijk. 
Gerelateerde artikelen