Amerikaanse techneut wil Marel van de Amsterdamse beurs halen

Laatst gewijzigd: 28 november 2023 12:05
John Bean Technologies heeft een bod uitgebracht op de IJslandse machinebouwer.

Het Amerikaanse John Bean Technologies (JBT) zit achter het overnamevoorstel op Marel. Dat heeft de in Amsterdam genoteerde IJslandse fabrikant van vlees- en visverwerkende machines vrijdag bekendgemaakt. Marel liet eerder op de dag al weten een ongevraagd en niet-bindend overnamevoorstel te hebben ontvangen, maar gaf toen geen details over de mogelijke koper.

Het van oorsprong IJslandse bedrijf, een bouwer van machines voor de verwerking van vis, vlees en kip, verkreeg in 2019 een beursnotering in Amsterdam. In 2008 dook Marel voor het eerst op in Nederland, toen een onderdeel van Stork in Boxmeer kocht dat kippenslachtmachines maak. In 2016 nam het voor 382 miljoen euro MPS over, een Gelderse verwerker van rood vlees.

JBT heeft gemeld dat het aandeel Marel onder het voorstel wordt gewaardeerd op 3,15 euro. Een eventuele overname zal daarbij voor 25 procent in contanten worden betaald en voor 75 procent in de vorm van aandelen JBT. Aandeelhouders van Marel zouden na de potentiële transactie ongeveer 36 procent van de aandelen JBT bezitten. Het in Chicago gevestigde JBT levert technologische oplossingen voor de voedings- en drankensector.

Een eventueel bod van JBT hangt nog wel af van het boekenonderzoek, goedkeuring van de toezichthouders en goedkeuring door de aandeelhouders van JBT. Marel heeft laten weten dat het niet zeker is dat het voorstel tot een daadwerkelijk bod op het bedrijf zal leiden.

Wel verklaarde het bedrijf dat grootaandeelhouder Eyrir Invest, die bijna een kwart van de aandelen bezit, een mogelijk officieel bod zal aanvaarden. Het aandeel Marel steeg op de Amsterdamse beurs ruim 27 procent tot 2,88 euro.

Marel is met zo’n 8000 medewerkers actief in meer dan dertig landen. Ongeveer een derde van het personeel werkt in Nederland, bij vestigingen in Boxmeer, Lichtenvoorde en Dongen.  In 2016 werd vleesverwerker MPS uit Lichtenvoorde overgenomen. Marel ging in 2019 voor een introductieprijs van 3,70 euro per aandeel naar de Amsterdamse beurs en is sinds 1992 al genoteerd aan de beurs van Reykjavik. (ANP)

Gerelateerde artikelen