Amerikaanse tech start-ups leveren half biljoen op

Een golf van beursgangen en overnames van start-ups leverden tech-investeerders vorige maand meer dan een half biljoen dollar op (582,5 miljard). Daarbij waren beursnoteringen van start-ups goed voor 513,6 miljard dollar. Het ging daarbij om 93 transacties tussen juli en september.

De omzet uit overnames van start-ups door investeerders was goed voor 68,9 miljard dollar. Dit blijkt uit data van PitchBook, dat onderzoek doet naar start-ups. Beursnoteringen en overnames van start-ups is nu al twee keer zo groot als vorig jaar. 

De run op tech start-ups is zo groot dat er ook grif wordt geboden op bedrijven die nog nauwelijks resultaten hebben geboekt, schrijft de Financial Times. Zij krijgen vaak een beursnotering via een spac. 

De groeiende lijst van beursnotering belooft enorme winsten op te leveren voor venture capitalists en hun aandeelhouders, schrijft de Financial Times. Venture capitalists hebben veertig meer deals gesloten dan vorig jaar. Zij zijn ervan overtuigd dat zij hun belegging ruimschoots terugverdienen door institutionele beleggers als pensioenfondsen instappen.

Makelaardij Robinhood zorgde in het derde kwartaal voor de grootste opbrengst voor investeerders door een opbrengst van 32 miljard bij de beursgang. Robinhood had voor de beursgang ruim vijf miljard dollar opgehaald bij particuliere investeerders, inclusief 3,5 miljard dollar aan converteerbare schuldfinanciering eerder dit jaar.

De grootste beursgang dit jaar was die van Coinbase, een cryptohandelaar die vorig jaar een opbrengst noteerde van 76 miljard dollar bij de beursnotering. Coinbase had 600 miljoen dollar opgehaald vóór de beursgang, waardoor het een van de meest lucratieve vroege venture-investeringen in de geschiedenis is geworden.

 

 

 

Gerelateerde artikelen