Amerikaanse dreiging voor Nederlandse dealmakers
De Amerikaanse lobby om de verhuizing van de hoofdkantoren van Amerikaanse bedrijven naar het buitenland tegen te gaan wordt heftiger. De Democratische senator Ron Wyden noemt de ´tax inversion deals´een virus. Als de ontwikkeling leidt tot wetgeving kan het nadelig uitpakken voor Nederlandse M&A adviseurs.
Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn populaire vestigingsplaatsen voor hoofdkantoren. De verhuizing van Amerikaanse hoofdkantoren na overnames (tax inversions) is vaak gedreven door belastingvoordelen. Een Amerikaans bedrijf vestigt het hoofdkantoor na een overname in een andere land waar minder vennootschapsbelasting wordt gevraagd. Het Amerikaanse AbbVie kocht Shire en wil het hoofdkantoor opzetten in het Verenigd Koninkrijk. Het Amerikaanse Medtronic kocht het Ierse Covidien en vestigt de nieuwe moedermaatschappij in Ierland. Als gevolg van deze deal daalt de belastingdruk van 22,6% naar 13%, aldus de krant. In de VS is de vennootschapsbelasting 35%.
In Nederland zijn meerdere buitenlandse fusiebedrijven gevestigd. Bij de totstandkoming van de deals zijn vaak Nederlandse advocatenkantoren en fiscalisten betrokken. Het hoofdkantoor van het – inmiddels afgeblazen – fusieproduct van het Franse Publicis en het Amerikaanse Omnicom was om ‘culturele redenen’ gepland in het ‘neutrale’ Nederland. Het fusiebedrijf van het Amerikaanse Applied Materials en het Japanse Tokyo Electron heeft een Nederlandse moedermaatschappij. De recente overname van activiteiten van de Amerikaanse farmaceut Abbott door het eveneens Amerikaanse Mylan valt onder een Nederlandse holding.
Er zijn voor overheden meerdere mogelijkheden om de verhuizing van hoofdkantoren tegen te gaan. Dat zegt Harry Huizinga, hoogleraar internationale economie aan de Universiteit van Tilburg, in gesprek met het FD. Politici kunnen de eisen aanscherpen voor het verplaatsen van het moederbedrijf, bijvoorbeeld dat een verhuizing alleen kan als het buitenlandse bedrijf groter is dan het Amerikaanse of dat de feitelijke leiding vanuit de VS wordt gedaan.