Amerikaanse koper wil na twee jaar korting op bedrijf

De deal van 656 miljoen staat op de tocht doordat de markt is veranderd.

De verkoop van een dochter van het Belgische beursgenoteerde bedrijf Recticel hangt aan een zijden draadje. Het gaat om Engineered Foams, een bedrijfsonderdeel dat soepelschuim produceert, een grondstof voor filters en matrassen. De koper, het Amerikaanse Carpenter, wil niet langer de overeengekomen koopsom van 656 miljoen euro betalen.

Met de verkoop van de divisie wilde Recticel een vijandige overname van de Oostenrijkse plasticfabrikant Greiner voorkomen. Twee jaar geleden kwam het tot een deal met Carpenter, een wereldwijde kussenfabrikant. Recticel heeft ook een vestiging in het Gelderse Andelst.

Maar de toestemming van de autoriteiten duurde lang en de marktomstandigheden veranderden. Dat bracht Carpenter ertoe om een lagere koopsom te eisen. In de media gaat een percentage van vijftien tot twintig procent rond. Of de poging zal slagen, wordt door deskundigen betwijfeld. Een beroep op een clausule om uit de deal te stappen was uiterlijk vorige zomer nog mogelijk. Insiders denken dat de poging van Carpenter vooral een kwestie is van opportunisme.

Recticel heeft de deal nodig om de strategische plannen verder uit te voeren. Het bedrijf wil zich volledig toeleggen op isolatiemateriaal. Vorig jaar heeft het daarvoor Trimo overgenomen voor 146 miljoen euro, een Sloveense producent van isolatiepanelen. De opbrengst van Engineered Foams is nodig voor verdere overnames. 
 

 

Gerelateerde artikelen