Amerika wil deals in de luchtvaart verbieden

Angst dat grote vliegmaatschappijen de markt gaan domineren.

Een Amerikaanse federale rechtszaak om de verkoop van Spirit Airlines aan JetBlue Airways te blokkeren, kan toekomstige deals met luchtvaartmaatschappijen beknotten. Hierdoor wordt het moeilijker voor luchtvaartbedrijven om via deals te groeien en kosten te reduceren.

Dit meldt persbureau Reuters.

De rechtszaak die het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aangespannen, brengt Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen verder in het nauw. Ze hebben grote moeite om de capaciteit op te voeren vanwege een tekort aan piloten en vliegtuigen. Ze worstelen ook met hogere kosten voor brandstof en personeel.

De beperkingen die Amerikaanse autoriteiten opwerpen zouden zijn ingegeven door de vrees dat verdere consolidatie de belangen van de consument zou schaden. Vier luchtvaartbedrijven hebben 80 procent van de binnenlandse markt in handen (American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines en Southwest).

JetBlue betoogde juist dat het door de aankoop van Sprit Airlines zou groeien tot de vijfde Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, met een marktaandeel van negen procent. Met die omvang zou ze de concurrentie kunnen aangaan met de grote luchtvaartmaatschappijen.

In de sector wordt gevreesd dat de Amerikaanse autoriteiten op dit moment elke grote deal zullen verbieden. Desondanks dreef JetBlue de deal door. In 2016 zag het de koop van Virgin America afketsen. Alaska Air ging er toen met de buit vandoor.

Maar de Amerikaanse autoriteiten stellen juist dat de deal zal leiden tot minder stoelen en hogere prijzen voor de vliegtickets.
 

Gerelateerde artikelen