Amberscript haalt 8 miljoen op voor AI-ondertiteling

Ondertitel- en transcriptiebedrijf Amberscript heeft 8 miljoen euro opgehaald. Het geld wordt geïnvesteerd in het toegankelijk maken van audio- en videomateriaal. De financiering van de Serie A-ronde werd geleid door de Nederlands-Duitse participatiemaatschappij Endeit Capital. 

De investering van Endeit Capital in Amberscript maakt deel uit van de strategie van het bedrijf om scale-ups in heel Europa te ondersteunen en volgt op Endeit Capital III, het fonds van 250 miljoen euro dat in april werd gesloten. 

Amberscript combineert industrie-specifieke AI-spraakherkenningsengines met de inzet van transcribenten en professionele ondertitelaars. Door deze combinatie produceert Amberscript nauwkeurige ondertitels die acht keer sneller worden geleverd dan via traditionele, handmatige methoden. 

De vraag naar ondertiteling en transcripties komt van mediabedrijven, overheden en onderwijsinstellingen, zoals universiteiten, die wettelijk verplicht zijn om hun audio- en videomateriaal toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Deze regelgeving zal de gaan gelden voor alle bedrijven. Ook websites moeten digitaal toegankelijk worden gemaakt voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

Marieke van der Holst van Vesper Advocaten adviseerde Amberscript. En Lexence (Diederick de Boer and Maarten van Wijlen) adviseerde Endeit bij deze transactie.

 

Gerelateerde artikelen