A&M wil groeien in transactieadvies in Europa en zoekt talenten

Alvarez & Marsal (A&M) staat bekend als adviseur bij grote herstructureringen, zoals van Lehman Brothers. Minder bekend is dat A&M ook transactieadvies levert. Managing director Age Lindenbergh vertelt in een gesprek met Ruben Munsterman, hoofdredacteur van de M&A Community, dat deze business groeiende is en dat het Amsterdamse kantoor daarom op zoek is naar nieuw talent.
Door de jaren heen heeft Alvarez & Marsal een leidende positie verworven in ondersteuning bij grote turn around situaties. In deze situaties werkt een beperkt aantal ervaren specialisten van A&M nauw samen met het management en andere stakeholders om het bedrijf te versterken. Inmiddels past A&M deze intensieve werkwijze ook toe bij de ondersteuning van haar klanten bij andere complexe vraagstukken zoals forensische onderzoeken, complexe financiële geschillen en bij complexe M&A transacties. 
 
Noem een grote herstructurering of turnaround en de kans is groot dat Alvarez & Marsal (A&M) hierbij betrokken was. In die hoedanigheid kwam Age Lindenbergh, die sinds 1 januari 2015 bij A&M als managing director werkzaam is, A&M ook tegen. “Ik adviseerde de afgelopen jaren regelmatig bij de herstructurering van banken en kwam de naam A&M steeds tegen als er brandjes moesten worden geblust, zoals in Ierland en tijdens de bankencrisis in Cyprus.” vertelt hij. “Ik kende A&M initieel alleen als de partij die de afwikkeling van Arthur Andersen en Lehman leidde en werd nieuwsgierig en toen bleek dat ze op zoek waren naar iemand met mijn profiel.”
Age Lindenbergh heeft in Nederland de taak om de “A&M difference” bij transactieadvies de aandacht te brengen. “Voor Nederland is onze eerste prioriteit om onze naamsbekendheid te vergroten in de boardrooms en transactieafdelingen van bedrijven en onze aanpak uit te leggen. Wij geloven dat het alleen mogelijk is om goed transactieadvies te geven als je de operaties van de onderneming en de sector waarin ze opereert goed begrijpt. Bij A&M werken dan ook “operators”  die jarenlang zelf de performance van bedrijven hebben geanalyseerd en verbeterd, als manager of advsieur.”
Meer dan 250 transcaties
Lindenbergh heeft meer ruim 15 jaar ervaring in het adviseren bij fusies en overnames. Voordat hij bij A&M in dienst trad, was hij werkzaam als partner bij de afdeling Transactions & Restructuring van KPMG. In deze functie gaf hij leiding aan transactieadviestrajecten en ondersteunde hij banken en verzekeraars bij strategische adviestrajecten. “Ik begon toen het due diligencevak als specialisme erkenning kreeg en heb inmiddels bij meer dan 250 transacties met een totale waarde van 120 miljard euro mogen adviseren. Daarnaast adviseerde ik banken en verzekeraars bij turnarounds en strategische vraagstukken” 
Aan de kersverse managing director met zijn collega’s de taak om de pan-Europese transactieadviespraktijk van A&M uit te breiden, zodat private equity-maatschappijen en bedrijven voortaan ook voor advies bij fusies en overnames bij het kantoor aankloppen. De doelstellingen zijn ambitieus. “In Amerika is A&M al heel bekend. Daar hebben we sinds 2006 meer dan duizend succesvolle transacties begeleid.” aldus Lindenbergh. “Sinds 2010 zijn we ook in Europa actief. Nu de economie hier aantrekt, hopen we dat de volgende boost uit deze regio gaat komen. We willen het aantal specialisten in Nederland de komende twee jaar fors laten groeien. We zijn positief gestemd omdat de M&A markt duidelijk aantrekt en Nederland is een belangrijk onderdeel van het A&M netwerk.” 
Mensen die de sector kennen
Age Lindenbergh legt uit dat A&M zowel private equity als het bedrijfsleven adviseert. “Dat komt omdat bij A&M veel mensen werken die lange tijd bij een corporate zoals BP of Unilever hebben gewerkt en daar leiding hebben gegeven aan een belangrijk veranderingstraject. Daarin onderscheiden wij ons. Wij komen bovendien niet met een heel groot team binnenvallen bij een bedrijf, maar werken als sparring partner met de klant samen en brengen onze expertise in in een groter team.”
 
Met Amsterdam als standplaats wil A&M de transaction advisory-afdeling voor de Benelux dus stevig uitbouwen. Daar zijn ook goede mensen voor nodig. Wie kunnen zich melden bij het Amsterdamse kantoor? “We zoeken ondernemingsgezinde transactiespecialisten die zelf verantwoordelijkheid durven te nemen. Daarnaast is de sectorfocus belangrijker dan de landenfocus.” Lindenbergh geeft bijvoorbeeld ook leiding aan het sectorteam dat in Europa banken en verzekeraars bij hun transacties adviseert.
 
Hij zegt dan ook: “Als in Nederland iets gebeurt in de autosector, brengen wij de beste specialisten uit onze praktijk hier naar toe. Bij ons zie je dat in Duitsland veel kennis over de automotive industrie aanwezig is en we kunnen met deze kennis de klant het beste ondersteunen. Ik denk dat A&M door haar structuur en achtergrond niet onderdoet voor andere leidende adviesorganisaties maar daarnaast meer operationele kennis kan inbrengen. Juist deze kennis is in een tijd van beperkte economische groei van groot belang om de aantrekkelijkheid van een investering te kunnen bepalen.” 
 
Gerelateerde artikelen