Always change a winning team

Uit onderzoek van de Virginia Commonwealth University blijkt dat in het eerste jaar na een overname 32% van het topmanagement van het overgenomen bedrijf vertrekt. Dat is drie keer zoveel als bij een normaal verloop. Is dat iets om blij mee te zijn, of juist niet? Commissarissen en bestuurders leggen mij dit dilemma regelmatig voor. Moet je als overnemende partij je best doen om het zittend management aan boord te houden, of kun je maar het beste zo snel mogelijk afscheid nemen?

Massieve waardevernietiging
Er kunnen goede redenen zijn om management te behouden. Het management heeft immers veel kennis en relaties die van belang zijn voor de onderneming. Doorgaans is er een flinke prijs betaald bij de overname. Dan wil je niet het risico lopen dat je met het badwater ook het kind weggooit. Dat vertrek van management gepaard kan gaan met massieve waardevernietiging blijkt uit de Sprint-Nextel casus. In 2005 werd Nextel Communications door telecombedrijf Sprint overgenomen voor 35 miljard USD. De fusie leidde tot het vertrek van een groot deel van het Nextel-management en in 2008 moest Sprint 30 miljard USD aan goodwill afschrijven. 

Nieuwe bezem
Bij slecht renderende bedrijven en andere situaties waar verandering nodig is, kan het verstandig zijn om het management te vervangen. Het zittend management heeft z’n kans al gehad en is vaak gecommitteerd aan het verleden. Het musicalbedrijf Stage Entertainment leed al geruime tijd een kwakkelend bestaan voordat het in 2015 werd verkocht aan private equityhuis CVC. Onder leiding van een nieuwe manager werd een reorganisatie doorgevoerd. De inzet van deze nieuwe bezem wierp vruchten af; binnen een jaar verdubbelde de EBIT tot 33 miljoen euro en de negatieve kasstroom werd omgezet in positief bedrag van 42 miljoen euro.

Always change a winning team
Succesvolle teams zijn geneigd zijn zichzelf te herhalen. Deze houding is begrijpelijk, want de eerdere aanpak leidde immers tot succes. Deze houding is echter ook gevaarlijk. Het gebeurt namelijk maar zelden dat de omstandigheden niet veranderen. Op de gerenommeerde business school INSEAD werd mij dan ook voorgehouden: ‘always change a winning team’. Een wijziging in het team dwingt het management om zich opnieuw te oriënteren en daardoor kunnen fouten voorkomen worden. 

Maatwerk
Er zijn goede redenen om een wijziging in het management bij M&A als default toe te passen. Bij fusies en overnames is er altijd een noodzaak voor verandering. De onderneming krijgt een andere eigenaar, met nieuwe strategische doelen. Doorgaans is een flinke overnamepremie betaald en die moet worden terugverdiend. Verandering is nodig om dat allemaal te realiseren. Overigens zal verandering vaak samengaan met acties tot behoud van waarde, waarbij belangrijke rollen aan zittende managers worden gegeven. Maatwerk is noodzakelijk om ruimte voor groei en behoud van waarde mogelijk te maken.

Arjan Groen is Partner bij EY en specialist in M&A en Integratie. 

Lees ook:
Industrial mash-ups als alternatief voor fusies en overnames

 

Gerelateerde artikelen