De Brauw adviseert Altice bij overname van Cablevision

Het internationale telecombedrijf Altice neemt de branchegenoot Cablevision over voor 17,7 miljard dollar. Het is de tweede grote overname van Altice op de Amerikaanse markt. De Brauw Blackstone Westbroek adviseerde het telecomimperium, dat in aan Amsterdamse beurs staat genoteerd.
JP Morgan, BNP Paribas and Barclays deden dienst als financieel adviseurs van Altice bij de deal. De advocatenkantoren Shearman & Sterling, Covington & Burling, Mayer Brown, Ropes & Gray, De Brauw Blackstone Westbroek en Morris Nichols Arsht & Tunnell hielpen de koper met de juridische zaken. Teamcaptain bij de Brauw was Martin van Olffen.
 
Cablevision is onder meer eigenaar van de krant Newsday en televisiestation News 12 en werd opgericht in 1973 door Charles Dolan. Deze nu 88-jarige miljardair was ook oprichter van HBO, voordat het verkocht werd aan destijds Time-Life. Zijn zestigjarige zoon James is de huidige topman van Cablevision, waarvan het merendeel van de aandelen (circa 72 procent) in handen is van de familie. 
Nieuwe aandelen uitgeven
De overname van Cablevision wordt gefinancierd met 14,5 miljard dollar aan oude en nieuwe schulden en 3,3 miljard dollar aan cash. Altice wil ook nieuwe Class A aandelen gaan uitgeven om de aankoop te kunnen bekostigen. J.P.Morgan, BNP Paribas en Barclays – tevens de adviserende banken – hebben de volledige financiering van de deal verstrekt. Het geboden bedrag van 34,90 dollar is een premium van 22%. 
Eerder nam Altice een belang van 70% in de op zes na grootste Amerikaanse kabelaar, Suddenlink, voor 9,1 miljard dollar. Met de meest recente transactie erbij opgeteld, is Altice nu de op drie na grootste kabelaar van de Verenigde Staten. 
Naar een NV
Afgelopen juni transformeerde Altice zijn vennootschapsstructuur. De oude entiteit fuseerde met een nieuw gevormde Nederlandse onderneming en de aandelen werden gesplitst. Daardoor is Altice juridisch gezien dus Nederlands. Volgens het bedrijf schept de nieuwe structuur betere mogelijkheden om aandelen in te zetten voor overnames, zonder dat de controlerende stemrechten van de oprichters van het bedrijf in gevaar wordt gebracht.
De Frans-Israëlische zakenman Patrick Drahi, oprichter van Altice, heeft de ambitie om via overnames een van de grootste telecombedrijven ter wereld te worden. Op de thuismarkt weigerde Bouygues Telecom een bod van 10 miljard dollar van Numericable, een dochterbedrijf van Altice. Als deze deal wel door zou zijn gegaan, zou de Franse telecommarkt praktisch uit drie grote partijen bestaan.
Drahi zei dat de recente acquisitie de aanwezigheid op de Amerikaanse markt vergroot. “We will be in a stronger position, as in all other markets in which we operate, to deliver the best services, invest in the most advanced technology and develop innovative products.”
Het van oorsprong Franse Altice denkt de transactie in de eerste helft van 2016 af te ronden. Oprichter en miljardair Patrick Drahi van Altice gaf aan "trots" te zijn over het vertrouwen dat de familie Dolan Altice heeft gegeven. Bestuursvoorzitter Dexter Goei sprak van "de volgende stap van Altice in de VS", waar hij erg enthousiast over is.
 
Gerelateerde artikelen