Alternext stopt, private equity boomt

Beursexploitant Euronext wil in 2014 afscheid nemen van de activiteiten van de MKB beurs Alternext Amsterdam. Dat maakte Euronext woensdag bekend op basis van een strategische herziening. Concurrent NPEX is nu de enige Nederlandse beurs waar MKB bedrijven toegang krijgen tot de kapitaalmarkt. De kapitaalmarkt voor MKB is nog niet volwassen, ondertussen zit private equity op miljarden investeringskapitaal.
Bij private equity investeerders brandt het geld in de zakken. Geld is er in overvloed voor onze bedrijven en de uitdaging is het vinden van de juiste investment opportunies. Tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO komen 300 private equity professionals, ondernemers en beleggers samen om te investeren in groei van bedrijven.
Alternext is in 2006 opgericht, maar weinig bedrijven toonden interesse. De beurs had minder regels ten aanzien van onder meer kwartaalrapportages. Slechts 4 bedrijven kregen in de afgelopen 8 jaar een notering op Alternext in vergelijking met meer dan 50 aan Euronext Amsterdam.
Persbureau AFN sprak met hoofd noteringen van Euronext Amsterdam, Anne Louise Metz. Volgens haar geeft de Nederlandse financiële gemeenschap voorkeur aan een notering aan de gereglementeerde markt ofwel de ‘reguliere’ Euronext-indices. Daarom heeft de Euronext besloten de focus te richten op initiatieven voor middelgrote en kleine ondernemingen die meer in lijn zijn met het Nederlandse ecosysteem en beleggingsgewoonten. Het gaat daarbij om EnterNext en het recent opgerichte NL Ondernemingsfonds.
NPEX nu enige beurs voor mkb-bedrijven
Adriaan Hendrikse, directeur en medeoprichter van NPEX vindt het jammer dat Alternext ophoudt  te bestaan, omdat het een voorportaal voor een Euronext-notering had kunnen zijn. De reden van het mislukken van Alternext zoekt hij niet in het feit dat de financiële sector een voorkeur zou hebben voor een notering aan een gereglementeerde beurs. Hendrikse: “Het Alternext-model was nogal kostbaar en erg belastend voor middelgrote en kleinere mkb-bedrijven. Daarbij vergde het onderhouden van de notering en het verzorgen van de handel veel werk van banken die daarvoor onvoldoende konden worden gecompenseerd.
NPEX ziet juist een sterke toename in de belangstelling voor haar handelsplatform voor mkb- obligaties, -aandelen en –fondsen, zowel van bedrijven als van beleggers. Eerder deze maand kreeg Geneba Properties NV een notering op NPEX. Binnen een maand wordt er een nieuwe aandelennotering aangekondigd. Hiermee komt het totale aantal noteringen op vierendertig. Op het NPEX-handelsplatform kopen beleggers online aandelen of obligaties, van elkaar of van de genoteerde bedrijven. Dit maakt het voor bedrijven en beleggers veel goedkoper. En omdat de bedrijven niet volgens ingewikkelde accountingmethodieken als IFRS hoeven te rapporteren, ook veel minder belastend.
 
Ontmoet 300 professionals in private equity en M&A tijdens het Private Equity Summit op 23 april bij ABN AMRO. 
 
Gerelateerde artikelen