Allen & Overy, ABN Amro en Nordea adviseren Sweco bij overnamebod op beursgenoteerde Grontmij

Het Nederlandse, beursgenoteerde ingenieursbureau Grontmij heeft een overnamebod ontvangen van zijn Zweedse branchegenoot Sweco. Dat maakte de onderneming uit De Bilt maandag bekend. Met de overname is een totaalbedrag van 354 miljoen euro gemoeid. ABN Amro, Nordea en Allen & Overy adviseren Sweco, terwijl Grontmij wordt bijgestaan door ING, OXEYE, Kempen en De Brauw.
Sweco voldoet de overnameprijs deels in contanten en deels in eigen aandelen. Het bod wordt gesteund door bestuur en commissarissen van Grontmij. Bezitters van in totaal 45 procent van de aandelen hebben al toegezegd hun belang te zullen verkopen. De biedprijs per aandeel ligt ruim een vijfde boven de huidige beurskoers. De afronding van de overname wordt verwacht in de tweede jaarhelft.
 
ABN Amro en Nordea treden op als financiële adviseurs van Sweco. Allen & Overy helpt het Zweedse bedrijf op juridisch gebied. Aan de andere zijde wordt het bestuur van Grontmij bijgestaan door de financieel adviseurs ING Groep, OXEYE Advisors en Kempen & Co, en krijgt juridisch advies van De Brauw Blackstone Westbroek en Roschier. 
Geen twee hoofdkantoren
Als Sweco en Grontmij samengaan, ontstaat een bedrijf met zo’n 14.500 werknemers en een jaaromzet van 1,7 miljard euro. Topman Michiel Jaski van Grontmij stelde tegen het ANP dat de twee ondernemingen "goed tegen elkaar aangezet kunnen worden". Er is volgens de bestuurder nauwelijks overlap. Wel zal er sprake zijn van een beperkt banenverlies. "We hebben nu eenmaal geen twee hoofdkantoren nodig", aldus Jaski, die na afronding van de overname het bedrijf verlaat.
Grontmij behaalde vorig jaar een omzet van 659 miljoen euro. Daarop werd een verlies van ruim 20 miljoen euro geleden. Het bedrijf vecht al jaren tegen de crisis in de bouw. Sinds 2010 werd geen enkel jaar meer afgesloten met een winst onder de streep. Ook de vooruitzichten voor dit jaar zijn somber, liet het bedrijf weten bij de presentatie van de jaarcijfers over 2014.
De kostenvoordelen die de fusie oplevert, moeten leiden tot een structurele verbetering van de brutowinst van het gecombineerde bedrijf met 27 miljoen euro. De eenmalige kosten van de samenvoeging worden geraamd op zo’n 50 miljoen euro.
Nog voor de overname door Sweco wil Grontmij zijn laatste Franse activiteiten afstoten. Daarover is overeenstemming bereikt met investeerder RKO Management & Investment. De verkoop, die naar verwachting binnen enkele weken wordt afgerond, leidt tot een boekverlies tussen de 24 en 26 miljoen euro. De onderdelen waren afgelopen jaar goed voor 55 miljoen euro aan omzet.
 
(ANP/MenA.nl) 
 
Gerelateerde artikelen