Allen & Overy en Stibbe scoren Eredivisie deal

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:58
Advocatenkantoor Allen & Overy adviseert mediabedrijf Fox International van de Amerikaanse mediatycoon Rupert Murdoch bij de overname van een meerderheidsaandeel in Eredivisie Media & Marketing (EMM). De eigenaar van de uitzendrechten van de KNVB Eredivisie. Een team van advocatenkantoor Stibbe adviseert EMM. Dankzij de dealwaarde van bijna een miljard euro stijgen Allen & Overy in de MenA.nl dealmakers Eredivisie.

M&A partner Annelies van der Pauw is de dealmaker namens Allen & Overy. Van der Pauw geeft leiding aan

een team dat verder bestaat uit mededingingspartner Paul Glazener en associates Jochem Beurskens, Stefan Spaans en Elske Henny.

Het is de eerste M&A deal van Fox waar het Amsterdamse kantoor van Allen & Overy bij betrokken is. Van der Pauw heeft de deal mede te danken aan Gill van der Staak, Head of Legal Benelux, Nordics and Baltics at Fox International Channels. Van der Staak werkt sinds april bij Fox. Daarvoor was zij senior corporate counsel bij Liberty Global, een goede klant van Allen & Overy. “Wij hebben Liberty Global bij meerdere deals geadviseerd”, aldus Van der Pauw. 

"Juridisch gezien was deze deal bijzonder vanwege de complexe structuur van de betrokken entiteiten", zegt Gill van der Staak. De investering betreft een 51% belang in de commanditaire vennootschap Eredivisie Media & Marketing, waarin naast Endemol en de KNVB ook de commanditaire vennootschap van de 18 clubs van de Eredivisie weer een commanditaire vennoot is.

Het mooiste moment tijdens de deal was een zondagavond. "Toen gaven de laatste twee clubs hun akkoord voor de deal", aldus Van der Staak. Volgens de Head of Legal and Business Affairs Benelux, Nordics & Baltics Fox International Channels tilt de toevoeging van de Nederlandse eredivisie de portfolio van FOX tot een hoger niveau.

Fox International heeft voor de deal geen externe zakenbank ingeschakeld voor M&A advies. Het M&A team van Fox International staat onder leiding van Frank Carrera die vanuit Los Angeles de M&A activiteiten van Fox coördineert. 
Stibbe en Endemol

“Wij waren in 2008 ook bij de oprichting van de Eredivisie joint venture betrokken”, zegt M&A partner Björn van der Klip. Hij geeft leiding aan het team van Stibbe dat verder bestaat uit senior associate Eva Das en associates Patricia van den Ende en Frederik de Hosson van corporate. Namens de mededingingspraktijk van Stibbe zijn partner Rein Wesseling en associate Floris ten Have bij de deal betrokken. 
In 2008 vormde de Eredivisie de joint venture EMM met Endemol. Van der Klip adviseerde destijds Endemol manager Pim Schmitz (nu CEO bij Talpa). Twee jaar later adviseerde Stibbe ook bij de uitbreiding van de joint venture met de bekerwedstrijden van de KNVB. Bij de deal met Fox is het team van Van der Klip de directe adviseur van de joint venture. Van der Klip werkt samen met bestuurders Frank Rutten en Alex Tielbeke van EMM en Floris Bauer van Endemol. 
Van der Klip is zeer te spreken over het verloop van de deal. “Beide kanten waren overtuigd van de logica van de deal”, zegt van der Klip. Ook toen achttien vertegenwoordigers van de voetbalclubs van de Eredivisie aan tafel schoven waren er geen problemen. "Er is kritisch naar de transactie gekeken maar de stemming was heel positief", concludeert Van der Klip. 
Gerelateerde artikelen