Allen & Overy betrekt gerenoveerd Apollo House

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 09:58
Na ruim een jaar verbouwen is Allen & Overy onlangs teruggekeerd op het oude nest: het monumentale Apollohouse aan de Apollolaan in Amsterdam Zuid. In september en november vormt het fraai gerenoveerde pand het decor voor twee M&A Cafés.

Het Apollohouse, ooit de Rijksverzekeringsbank, werd gebouwd in 1939. Architect Dirk Roosenburg ontwierp het in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid. Het bestaat uit een 10 meter hoog ringgebouw en een 40 meter hoog gebouw langs een diameter van de ring. Het staalskelet is bekleed met witte natuursteen platen. Allen & Overy, platinum partner van de M&A Community, koos bewust voor een duurzame verbouwing waarbij van de kleinere, ooit verlaagde ruimtes grotere vertrekken gemaakt werden. Daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met het oorspronkelijke ontwerp en onderdelen zijn waar nodig hersteld in oude staat.

Niet alleen koos Allen & Overy er bewust voor om ook de komende jaren in het vertrouwde, gerenoveerde pand te blijven zitten; ook is er bij de verbouwing gekozen voor duurzame oplossingen. Zo is er een WKO-installatie  aangelegd: een duurzaam klimaatbeheersingssysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van in de bodem opgeslagen warmte en koude. In de zomer kan het gebouw gekoeld worden, door vanuit de koude bron grondwater op te pompen. In de winter kan het gebouw verwarmd worden door warm water door de leidingen te laten lopen. Het afgekoelde water wordt vervolgens weer opgeslagen in de koude bron. Daarnaast zijn er klimaatplafonds en wandverwarmingen (borstwering), zonwering, vraaggestuurde ventilatie en energiezuinige kunstverlichting met LED-toepassingen.

Op onderstaande foto’s is al goed te zien hoe licht, ruim en strak het gerenoveerde pand is geworden. Op 19 september en 21 november 2012 kunnen leden van de M&A Community het resultaat zelf bekijken: dan is Allen & Overy als platinum partner van de M&A Community gastheer van het M&A Café. Aanmelden kan via deze link.  

Fotografie: Arjan Bronkhorst

Gerelateerde artikelen