Allen & Overy: wereldwijde M&A-activiteit stevent af op recordjaar

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:23
De waarde van de wereldwijde M&A-activiteit lijkt dit jaar boven het niveau van voor de crisis uit te komen. Bedrijven, strategische investeerders en private equity fondsen blijven vooralsnog bestand tegen macro-economische factoren, waarvan verwacht werd dat deze het vertrouwen onderuit zouden halen. Dat is de conclusie van het M&A Insights rapport van Allen & Overy.
Volgens gegevens van Mergermarket is de waarde van M&A in het derde kwartaal van 2015 ($1,047 biljoen) met 19% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het aantal deals ging echter met 13% omlaag (3.697 deals in Q3 2015 t.o.v. 4.467 deals in Q3 2014). Dit is een consistente trend door het jaar heen.
 
De transacties in de financiële dienstverlening kwamen dit kwartaal sterk terug; de waarde hiervan lag 68% hoger dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De deals in deze sector ($301,6 miljard) zijn dit jaar tot nu toe al meer waard dan alle deals in 2014 en 2013. De activiteit op de markt komt vooral voort uit consolidatie in de verzekeringssector en uit banktransacties in de VS.
 
Dit kwartaal zorgden strategische deals in de drankenbranche voor enthousiasme in de consumentensector. Hier vonden weliswaar minder deals dan in het afgelopen kwartaal plaats, maar de waarde ervan lag veel hoger. Een van de grootste consumentendeals dit kwartaal was de baanbrekende alliantie tussen drie afzonderlijke bottelaars, die nu samen ’s werelds grootste onafhankelijke Coca-Cola-bottelaar vormen.
 

Charles Honée, partner bij Allen & Overy: "Deze deal is kenmerkend voor de transacties die we dit jaar hebben gezien: bedrijven die al enige tijd nadenken over een complexe strategische deal, maar daarmee hebben gewacht tot de omstandigheden optimaal waren. Voor velen is dit het juiste moment, en ik verwacht dat we op korte termijn nog meer strategische deals zullen gaan zien", aldus Honée.
 
Technologie-, media- en telecomsector 
In de technologie-, media- en telecomsector (TMT) was het iets rustiger dan in de eerste helft van het jaar. Toch vond er een aantal belangrijke transacties plaats, waaronder de fusie bij Vimpelcom van 3 Italia S.p.A. en WIND Telecomunicazioni S.p.A. Binnen de TMT-sector verwacht Allen & Overy groei in de betalingsverkeerbranche. Deze wordt steeds meer gedomineerd door Fintech-startups die op zoek zijn naar kritische massa, in een snel veranderende markt met een groot potentieel.
 
Fintech-sector
Charles Honée: "De Fintech-sector is er een om in de gaten te houden. We beginnen steeds meer financieringsstromen te zien naar bedrijven die snel willen uitbreiden, iets wat een goede indicator is voor M&A op de korte en middellange termijn."
 
Private Equity
In dit kwartaal werden ook de private equity (PE) fondsen steeds actiever. Een groot vertrouwen en de juiste beschikbare assets zorgden er samen voor dat fondsen werden gestimuleerd om hun grote geldvoorraden te gaan inzetten voor buy-outs. De kwartalen daarvoor werd nog voornamelijk gefocust op exits.  In het derde kwartaal is een aantal nieuwe PE-deals aangekondigd en de voortekenen voor een sterk einde van het jaar zijn daarmee veelbelovend.
 
 
Gerelateerde artikelen