Allego donderdag naar beurs New York

Het Nederlandse laadpalenbedrijf Allego krijgt donderdag zijn beursnotering in New York. 

De voormalige dochteronderneming van netwerkbeheerder Alliander kondigde de stap naar Wall Street afgelopen zomer al aan. Nu is de samensmelting met een beursgenoteerde investeerder rond en krijgt het bedrijf uit Arnhem definitief zijn notering aan de New York Stock Exchange (NYSE).

Voor de beursgang fuseert Allego met een zogeheten special purpose acquisition company, of 'spac', van investeerder Apollo Global Management. Dat is een fonds zonder eigen activiteiten dat al een notering heeft aan de NYSE. Via de samensmelting neemt Allego die beursnotering over. Daarbij krijgt het fusiebedrijf een waarde toegedicht van ruim 3 miljard dollar.

Allego werd in 2013 door Alliander opgezet om laadoplossingen op maat te maken voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. Op dit moment heeft het bedrijf in zestien landen meer dan 28.000 laadpunten voor elektrische auto's geïnstalleerd. In 2018 verkocht Alliander zijn dochterbedrijf aan de Franse investeerder Meridiam. Dat bedrijf houdt ook na de beursgang een meerderheidsbelang in Allego.

Allego boekte in 2020 een omzet van 44,2 miljoen euro, maar leed daarop een bijna even groot verlies van 43,3 miljoen euro. In 2021 wist het in Arnhem gevestigde bedrijf de omzet bijna te verdubbelen tot 86 miljoen euro, stond in een beknopte handelsupdate zonder winst- of verliescijfers.

Gerelateerde artikelen