Allego 3,1 miljard waard bij beursgang NY

Het Nederlandse laadpaalbedrijf Allego gaat naar de beurs in New York. De voormalige dochteronderneming van netwerkbeheerder Alliander krijgt daarbij een waarde van ruim 3,1 miljard dollar toegedicht, meldt het bedrijf op zijn eigen website.

Voor de beursgang fuseert Allego met een spac van investeerder Apollo Global Management die al een notering heeft aan de New York Stock Exchange. Via de samensmelting neemt Allego die beursnotering over. Bij de beursgang steken investeerders nog eens 702 miljoen dollar in het bedrij voor de verdere groei.

In 2018 verkocht Alliander zijn dochterbedrijf aan de Franse investeerder Meridiam. Dat bedrijf zal een belang van circa 75 procent in Allego houden Het laadpaalbedrijf werd in 2013 door Alliander opgezet om laadoplossingen op maat te maken voor gemeenten, bedrijven en vervoersmaatschappijen. Het bedrijf heeft in twaalf landen 26.000 laadpunten voor elektrische auto's geïnstalleerd. 

Allego maakte de afgelopen jaren een stormachtige groei door. Gemiddeld verdubbelde het bedrijf tussen 2017 en 2020 ieder jaar de eigen omzet. Tot en met 2025 rekent het bedrijf op een gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van 46 procent, geholpen door een fikse toename van het aantal elektrische auto's in Europa. Nu rijden op het continent nog zo'n 3 miljoen stekkerauto's rond, maar dat zijn er volgens Allego over vier jaar bijna 20 miljoen.

Het laadpalenbedrijf heeft naar eigen zeggen ook enkele technologische troeven in handen om goed te concurreren. Zo helpt software die cijfers over verkeersdrukte combineert met schattingen van de vraag naar elektrisch laden Allego bij het kiezen van geschikte nieuwe locaties. Daarnaast heeft het bedrijf eigen cloudsoftware voor bijvoorbeeld betaaldiensten.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen