Alle toezichthouders achter deal Shell en BG

Shell heeft van alle relevante toezichthouders toestemming gekregen voor de grootste deal in zijn bestaan, de overname van het Britse BG. Maandag stemde China in met de transactie nadat eerder al groen licht werd gegeven door de Europese Unie, Braziliƫ en Australiƫ.

Bij de aankondiging, in april, had de deal een waarde van ongeveer 64 miljard euro. Omdat de overnameprijs deels in aandelen wordt voldaan, is het precieze bedrag afhankelijk van de aandelenkoers van Shell. De aandelenkoers wordt op zijn beurt beïnvloed door de olieprijs, die bij de aankondiging rond de 60 dollar per vat was maar inmiddels tot onder 40 dollar is gezakt.

Persbureau Bloomberg becijferde dat het aandeel Shell dit jaar 35 procent is gedaald en dat de waarde van de BG-deal daarmee is geslonken tot circa 53 miljard dollar.

Shell wordt met de aankoop ’s werelds grootste producent van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG). ‘Het is een strategische overname die Shell winstgevender zal maken en beter bestand tegen een mogelijk langere periode van lage olie- en gasprijzen’, zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden.

Met de zegen van de toezichthouders op zak, wordt de transactie binnenkort voorgelegd aan de aandeelhouders van beide bedrijven. Shell wil de overname begin volgend jaar afronden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen