‘AkzoNobel-medewerkers dreigen werk neer te leggen’

Medewerkers van AkzoNobel zijn bereid te staken als de chemietak aan een investeringsmaatschappij wordt verkocht. Dat heeft CNV-bestuurder Arthur Bot verklaard.

Bot is bang dat bij een verkoop aan een investeerder meer banen verloren gaan dan bij de verkoop aan een concurrent.

"Het is bekend dat vakbonden en private equity geen grote vrienden zijn. Als ik naar onze ervaringen in het verleden kijk, word ik niet blij.'' Bot stelt dat investeringsmaatschappijen alleen kijken naar geld en de vakbonden zich juist voor een duurzaam ondernemingsbeleid inzetten. ,,Bij Akzo is er nu buitensporig veel aandacht voor kapitaal. Uiteindelijk worden alleen de aandeelhouders daar beter van.''

Bot vraagt zich ook af hoe het kan dat er geen ophef is over de voorgenomen verkoop van de helft van AkzoNobel. ,,Toen PPG Akzo wilde overnemen wisten ze heel Nederland te mobiliseren. Nu de helft van het bedrijf in buitenlandse handen dreigt te vallen, blijft het stil'', zo uit de CNV-bestuurder zijn verbazing.

Akzo kondigde eerder dit jaar aan de divisie speciaalchemie te verkopen. Dat gebeurde onder druk van aandeelhouders na de overnamepogingen van de Amerikaanse concurrent PPG. Volgens geruchten deze week zijn er vijf investeerders die interesse hebben getoond in de chemietak.

(ANP)

Lees ook:
'CVC en KKR azen op speciaalchemietak AkzoNobel'

Gerelateerde artikelen