AkzoNobel wil commissaris niet

AkzoNobel ziet niets in de door aandeelhouder Universities Superannuation Scheme (USS) voorgedragen kandidaat voor zijn raad van commissarissen, voormalig ASML-topman Eric Meurice.

Dit maakte het verf- en chemiebedrijf gisteren bekend. AkzoNobel schuift Michiel Jaski naar voren, oud-ceo van ingenieursbureau Grontmij.

Eerder dit jaar sloot het Britse onderwijspensioenfonds USS, dat toen een belang van 1,28 procent in Akzo had, zich aan bij een rechtszaak van de activistische aandeelhouder Elliott Advisors tegen het bedrijf. Elliott stelde de positie van president-commissaris Antony Burgmans ter discussie en wilde dat Akzo in zee ging met de Amerikaanse branchegenoot PPG. USS was destijds niet uit op het hoofd van Burgmans, maar verweet Akzo wel onvoldoende transparantie en gebrekkige communicatie met zijn investeerders. Ook wilde USS dat drie onafhankelijke commissarissen zouden toezien op de later afgeketste avances van PPG. Nu schuift USS Eric Meurice naar voren voor een van de vrijkomende plaatsen in de raad van commissarissen. 

AkzoNobel wijst Meurice af, waarbij het zegt te varen op de conclusies van een onafhankelijk selectiebureau. Verder heeft het concern geen mededelingen gedaan wat de bezwaren tegen de kandidaat zijn. 

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 30 november moeten aandeelhouders kiezen tussen Meurice en Thomas.
 

(ANP)

Gerelateerde artikelen