AKD en Houthoff adviseren bij overname Kühne door Sator

Onderdelendistributeur Kühne Automotive is overgenomen door Branchegenoot Sator. Volgens Nathalie van Woerkom van AKD zal dit niet de laatste automotive deal zijn: de komende tijd wordt er geconsolideerd; al dan niet vanuit distressed-situaties.

Koper Sator is een jong bedrijf dat in 2005 tot stand kwam door een fusie van de Van Heck Group en een drietal bedrijven die in dezelfde sector actief waren. De overname past in de groeistrategie van Sator. In een toelichting laat Adriaan Roggeveen, CEO van Sator en directielid van LKQ Europe weten: “Kühne heeft een vergelijkbaar business model als Sator, waar de automaterialengrossier als logistieke ruggensteun voor het autobedrijf centraal staat. Daarnaast is Kühne een mooi bedrijf met een rijke historie, grote merken en een ervaren team met veel kennis van die producten en de markt. Met name het dieselspecialisme is een belangrijke aanwinst voor onze groep.”

Houthoff Buruma treedt op als adviseur van Sator, dat voor deze deal een nieuwe dochteronderneming in het leven riep: Kuhne Nederland. Michiel Pannekoek en Bram Caudri vormden het team.

Kühne kreeg in de deal juridisch advies van AKD, in een team dat naast Nathalie van Woerkom bestond uit François Defaix, Floris van Westrhenen, Mariëlle van Winden en Rosanne Vlasveld. Financieel advies werd ingewonnen bij Jaap Smits van Blacktrace. 

Van Woerkom laat aan M&A weten met veel plezier aan de deal gewerkt te hebben. “Het betrof een activa passiva transactie en dat is altijd leuk om te doen. De automotive-branche is vrij specifiek en vereist kennis van de materie. De koper, Sator, is sinds de overname door LKQ zelf actief op overnamepad.  Dat is ook logisch: er komen veel interessante automotive-bedrijven op de markt, al dan niet in distressed situaties. Die ontwikkeling zal nog wel even doorgaan.”

Ook in andere markten merkt Van Woerkom dat het druk is. “De afgelopen weken waren erg druk met closings en ook nu staat er nog veel op stapel. M&A lijkt zich voorzichtig weer te herstellen.”

Gerelateerde artikelen