AI-startups halen miljarden op door nieuwe tech-manie

In de rest van de techsector is het nog steeds kommer en kwel.

Sinds AI hot is pompen durfinvesteerders er miljarden in. Alleen al in mei investeerden zij in de VS meer dan twaalf miljard dollar in AI start-ups, volgens cijfers van databedrijf PitchBook. Dat is een stijging van 86 procent ten opzichte van investeringen in de VS in dezelfde maand vorig jaar. In heel 2022 werd er in de VS 4,5 miljard dollar geïnvesteerd in technologische start-ups.

De rest van de techsector profiteert niet van de belangstelling voor AI. Amerikaanse investeringen in AI gaan volgens de Washington Post ten koste van start-ups in andere tech-segmenten. De leegloop houdt daar aan, schrijft de Washington post

Alle grote Amerikaanse beursfondsen doen mee, van Moderna tot Heinz, zo schrijft de Washington Post. AI-chipmaker Nvidia was een van de weinige bedrijven ter wereld die vorige week de waarde van één biljoen dollar aantikte. Colette Kress, CFO van Nvidia, noemt de lancering van ChatGPT een nieuw 'iPhone-moment'.

Een jaar geleden was de stemming in Silicon Valley nog heel anders. Big Tech-aandelen daalden, de cryptocurrency-zeepbel was gesprongen en een golf van ontslagen kwam op gang in de sector.

De AI-gekte is begonnen na de lancering van ChatGPT door OpenAI. Microsoft en Google kwamen ook met initiatieven en zo kwam de AI-manie tot leven. Tijdens de meest recente rally voor financiers van Google-moeder Alphabet noemde CEO Sundar Pichai AI 34 keer in, vergeleken met vijf keer vorig jaar. 

Facebook en Amazon gaan ook met hun eigen AI-merken de boer op. Facebook-moeder Meta pushte AI zo onder zijn werknemers, dat sommigen van hen tijdens een bedrijfsbijeenkomst vroegen of de metaverse nog steeds een prioriteit was, zo meldt de Washington Post.

Een gevolg van deze ontwikkeling is dat AI-specialisten vertrekken bij de big techs om hun eigen start-ups op te zetten. Suvrat Bhooshan, een voormalig AI-onderzoeker bij Meta, heeft onlangs 5,25 miljoen opgehaald bij investeerders voor Gan.ai, zijn eigen start-up. Binnen een week had hij het geld binnen, zo schrijft de Washington Times. Bij Google is een heel team opgestapt om een eigen AI-bedrijf op te richten.

 

Gerelateerde artikelen