Allen & Overy, Goldman Sachs en J.P. Morgan adviseren Ahold bij zijn overname van Delhaize

Ahold heeft aangekondigd dat het zijn Belgische branchegenoot Delhaize overneemt. de Nederlands voorman van Delhaize, Frans Muller, co├Ârdineert het overnameproces dat naar verwachting halverwege 2016 wordt afgerond. De top van beide bedrijven staat unaniem achter de transactie.
Advocatenkantoor Allen & Overy stond de Nederlandse grootgrutter juridisch bij. De Amerikaanse investment banks Goldman Sachs en J.P. Morgan adviseerden Ahold op financieel gebied. Delhaize had als joint-lead financieel adviseur Bank of America Merrill Lynch en Deutsche Bank ingeschakeld en als juridisch adviseur Cravath, Swaine & Moore en Linklaters 
 
Dick Boer 
Hoewel de twee bedrijven expliciet spreken van een gelijkwaardige fusie, is Ahold de bovenliggende partij. Zo wordt topman Dick Boer van Ahold de topman van de combinatie en krijgen de aandeelhouders van Ahold krijgen circa 61 procent van de aandelen in Ahold Delhaize, zoals de samengevoegde onderneming gaat heten. Ahold CFO-Jeff Carr houdt ook zijn functie na de deal.  
 
De aandeelhouders van Delhaize krijgen per aandeel in dat bedrijf 4,75 aandelen Ahold, waarmee Delhaize gewaardeerd wordt op circa 9,3 miljard euro.
Ahold en Delhaizeverwachten dat de transactie vanaf het derde jaar na afronding een jaarlijkse kostenbesparing oplevert van 500 miljoen euro. Voordat die vruchten geplukt kunnen worden, zullen Ahold en Delhaize eenmalig 350 miljoen euro aan kosten moeten maken.
Miljard naar aandeelhouders
Het Nederlandse bedrijf stopt zijn lopende aandeleninkoopprogramma en keert 1 miljard euro uit aan zijn aandeelhouders. De combinatie, die ruim 375.000 werknemers telt, krijgt beursnoteringen in Amsterdam en Brussel en omvat meer dan 6500 winkels in Europa en de VS.
Ahold en Delhaize waren in 2014 onder meer goed voor een gezamenlijke omzet van 54,1 miljard euro en een nettowinst uit voortgezette bedrijfsactiviteiten van 1 miljard euro. Ahold Delhaize wil op termijn 40 tot 50 procent van de aangepaste nettowinst uitkeren als dividend.
Het hoofdkantoor van Ahold Delhaize komt in Nederland. De combinatie krijgt een klassiek bedrijfsmodel met een raad van commissarissen en een raad van bestuur. De dagelijkse leiding komt in handen van een zogeheten executive committee. Daarin zitten onder anderen Dick Boer, Jeff Carr, Frans Muller en drie operationeel directeuren. President-commissaris Jan Hommen van Ahold wordt vicevoorzitter van de raad van commissarissen.
 
Gerelateerde artikelen