Ahold Delhaize brengt Bol.com naar de beurs

Ahold Delhaize wil zijn onlinewinkel Bol.com naar de beurs brengen. Dat kondigde Ahold Delhaize maandag aan tijdens een beleggersdag. Het gaat om de plaatsing van een beperkt aantal aandelen op de beurs in Amsterdam.

Ahold Delhaize ziet in een beursgang toegang tot financiering om Bol.com verder te laten groeien. De onlinewinkel zal een belangrijke rol blijven spelen in de strategische samenwerking met andere merken van Ahold Delhaize in de Benelux, benadrukt de onderneming. Verder meldt de Zaanse grootgrutter dat zij op de lange termijn significante controle over Bol.com zal behouden.

De beursgang zal naar verwachting plaatsvinden in de tweede helft van 2022. Ahold Delhaize rekent voor 2021 op een omzet van 5,5 miljard euro voor Bol.com. In 2025 moeten de opbrengsten zijn verdubbeld. Ahold, destijds nog niet samen met het Belgische Delhaize, kocht Bol.com in 2012 van investeerders Cyrte Investments en NPM Capital. De aankoopsom destijds was zo'n 350 miljoen euro.

Bol.com zal dit jaar een ebitda-resultaat, de winst vóór aftrek van onder meer belastingen en afschrijving, realiseren van 150 miljoen tot 170 miljoen euro. Het is de eerste keer dat dit resultaat voor Bol.com wordt gegeven, aldus topman Frans Muller van Ahold Delhaize.

Over de omvang van het belang dat van Bol.com naar de beurs gaat en de waardering van het dochterbedrijf wilde hij nog niks kwijt. Kenners van effectenhuis KBC schatten de waardering voor heel Bol.com op meer dan 5 miljard euro.

Gerelateerde artikelen