Ahold Delhaize vist uit vijver met 150 Amerikaanse overnameprooien

Ahold Delhaize heeft in de VS 150 potentiƫle overnameprooien. Het begint 2019 goed door er een binnen te halen.

Ahold Delhaize-dochter Stop & Shop neemt King Kullen Grocery over. Dit bedrijf heeft 32 supermarkten en vijf natuurwinkels. Het is een kleine deal, zeker in vergelijking met de fusie tussen Ahold en Delhaize, maar het is wel precies het soort overname dat bestuursvoorzitter Frans Muller wil doen om te groeien.

Volgens Muller is Ahold Delhaize in de Amerikaanse markten waar het zit de nummer een of de nummer twee. Daarnaast heeft het nog enkele grote concurrenten. Een groot deel van de markt, circa de helft, is echter in handen van andere, veel kleinere spelers.

Veel van die kleinere spelers ontkomen er niet aan om een grotere partner te zoeken. "Ze moeten investeringen doen om de technologische ontwikkelingen bij te benen. Die investeringen worden groter en voor een kleine onafhankelijke speler is het niet makkelijk die te doen", legde Muller tijdens een presentatie in november uit aan beleggers.

Kansen

Het betekent dat er kansen ontstaan voor Ahold Delhaize om kleinere bedrijven te kopen en zo zijn marktaandeel uit te bouwen. De groep overige concurrenten bestaat volgens Muller uit wel 150 bedrijven. Doordat ze door de omstandigheden gedwongen worden om te verkopen, komen veel van deze bedrijven ook niet voor de hoofdprijs op de markt, verwacht hij.

Natuurlijk is Ahold Delhaize niet de enige kaper op de kust. Het gevoel dat er geconsolideerd moet worden in de Amerikaanse supermarktsector wordt breed gedragen. Binnen de hele VS staan er circa 40.000 supermarkten die vaak heftig met elkaar concurreren.

De concurrentie van Ahold Delhaize zit dan ook niet stil. Zo kocht Lidl onlangs 27 Best Met supermarkten in New York en New Jersey, een markt waar ook Stop & Shop actief is. Schnucks kocht recent negentien Shop 'n Save vestigingen in St. Louis. In november had Ahold Delhaize-dochter Giant Food Stores er daar ook al vijf van overgenomen.

Met de overname van King Kullen Grocery zet Ahold dus weer een nieuwe stap op het pad van Amerikaanse expansie. Als Muller gelijk heeft over de kansen, dan zullen er nog tientallen van dit soort deals volgen.

Gerelateerde artikelen