Afvalverwerker Inverko zoekt koper

Inverko zoekt een koper. De afvalverwerker ziet gezien de aanhoudende financiƫle problemen en tegenvallende resultaten geen toekomst meer als zelfstandige, beursgenoteerde onderneming. Met behulp van externe adviseurs worden de strategische opties momenteel in kaart gebracht, liet Inverko woensdag weten.

Inverko trof in november nog maatregelen om een aandelenuitgifte mogelijk te maken om het werkkapitaal te versterken. Maar door de gekelderde beurskoers heeft die niet opgeleverd wat ervan werd verwacht. De operationele resultaten beantwoorden mede daardoor niet aan de destijds uitgesproken verwachtingen, aldus de onderneming.

Als gevolg daarvan ziet Inverko geen kans op de kortere termijn autonome groei te financieren, laat staan groei door overnames te realiseren. Er zijn gesprekken gevoerd met mogelijke samenwerkingspartners, maar zonder het gewenste resultaat. Daar komt bij dat de omzet omder druk staat door de lage olieprijzen. Inverko is gespecialiseerd in recycling van plastic. Dat loont met name wanneer olie, de grondstof voor plastic, duur is.

Door de beperkte groeimogelijkheden staan de kosten van de beursnotering in Amsterdam niet in verhouding tot de omvang van de onderneming. ‘Zonder op korte termijn zicht te hebben op groeimogelijkheden in de werkmaatschappijen, zullen deze niet meer in staat blijken voldoende inkomsten te kunnen genereren voor de instandhouding van het fonds’, zei topman Henk Alssema.

De gang naar de beurs via een omgekeerde overname in 2013 heeft Inverko niet het succes gebracht waarop was gerekend. Dat komt volgens president-commissaris Daan Zethoven mede doordat het bedrijf te maken kreeg met de erfenis van Vivenda Media Group, het bedrijf waarvan Inverko de beursnotering overnam. Dat leidde tot veel juridische rompslomp en onvoorziene kosten.

Maar Inverko torste ook het eigen verleden met zich mee. Veel tijd en geld gingen op aan de loskoppeling van de werkmaatschappijen uit financieringsfaciliteiten van de vorige eigenaar, topman en grootaandeelhouder Alssema. Uiteindelijk was een herfinanciering noodzakelijk. Precies een jaar geleden werd daarover een deal gesloten met huisbank ABN AMRO en een externe investeerder.

De plannen om te groeien met behulp van op de beurs opgehaald kapitaal, zowel op eigen kracht als door overnames, zijn door al die moeilijkheden niet uit de verf gekomen. Voor de werkmaatschappijen op zichzelf ziet Zethoven nog een toekomst. Maar doorgaan op de huidige voet acht de raad van commissarissen ‘niet verantwoord’.

 

(AFN)

Gerelateerde artikelen