Afscheidsinterview Mark Casey (Deloitte): ‘Wat ik het meeste zal missen is het omringd zijn door briljante geesten’

Laatst gewijzigd: 04 juni 2024 12:05
In de carrière van Mark Casey staan de kracht van relaties, cultureel begrip en diversiteit centraal.

Na een roemruchte carrière van veertig jaar als gerespecteerd M&A-adviseur bij Deloitte, waarin hij een cruciale rol speelde in verschillende continenten en industrieën, gaat Mark Casey binnenkort met pensioen.

MenA.nl, onderdeel van de Nederlandse M&A Community, ging met Mark om de tafel zitten om herinneringen op te halen aan zijn opmerkelijke carrière, zijn inzichten te verzamelen over het vergroten van de diversiteit in M&A, en meer te weten te komen over zijn plannen na zijn pensionering.

Een prachtcarrière op verschillende continenten
Mark’s reis op het gebied van fusies en overnames begon relatief laat toen hij op 41-jarige leeftijd bij Deloitte in Zuid-Afrika de overstap maakte naar corporate finance. Zijn eerste jaren bij Deloitte omvatten periodes in management consulting, risk advisory en audit, wat uiteindelijk de weg vrijmaakte voor zijn intrede in fusies en overnames.

“De leiding van het Zuid-Afrikaanse bedrijf zag mijn vermogen om relaties en netwerken op te bouwen, die cruciaal zijn in de corporate finance-praktijk. Ondanks mijn gebrek aan directe ervaring steunden ze mij met technische teams, en klanten vertrouwden mij”, herinnert Mark zich.

In Zuid-Afrika raakte Mark nauw betrokken bij de Black Economic Empowerment (BEE)-initiatieven, een transformatieve periode die erop gericht was de ongelijkheid van de apartheid aan te pakken. “De banken ontwikkelden innovatieve financieringsmechanismen om eigendom van grote bedrijven door Zwarte Zuid-Afrikanen te faciliteren, vaak via preferente aandelenregelingen”, legt Mark uit. Zijn werk gedurende deze tijd had niet alleen invloed op het bedrijfslandschap, maar bouwde ook zijn reputatie op als dealmaker die op complexe sociaal-economische terreinen kon navigeren.

Een van zijn opvallende verhalen gaat over een hevige strijd om een mandaat van een prominente zwarte ondernemer. “Deze overwinning katapulteerde ons in een reeks spraakmakende deals, hoewel veel ervan werden stopgezet door de financiële crisis van 2007”, vertelt hij. Een andere gedenkwaardige deal was het adviseren van Barnard Jacobs Mellet bij de verdediging tegen een vijandige overname, waarmee het vermogen van hem en zijn team werd getoond om onderhandelingen met hoge inzetten onder intens publiek toezicht te leiden.

In een deal waarbij Mark Casey en zijn team optraden voor een internationale overnemer, probeerden ze KWV te kopen, een voormalige coöperatie voor wijnen in Zuid-Afrika. “Dit acquisitietraject liet zien hoe emoties het sluiten van deals kunnen stimuleren of belemmeren”, merkt Mark op. “Het ging niet om PowerPoint-presentaties of spreadsheets; het ging allemaal om emoties. Dat is de belangrijkste les die ik uit deze deal heb geleerd.”

Focus op opkomende groeibedrijven
Een prominente klant die hij tijdens zijn loopbaan bediende was de Naspers Group, een wereldwijde consumenteninternetgroep en een van de grootste technologie-investeerders ter wereld. “Tijdens dit succesvolle partnerschap hebben we sinds 2007 meer dan 200 transacties in verschillende landen over de hele wereld gedaan”, aldus Mark. “Elke deal was anders vanwege culturele praktijken en onderhandelingsstijlen. In sommige landen is een niet-bindend bod (NBO) gewoon een uitgangspunt, terwijl het in andere gevallen definitief is en er geen ruimte is voor verdere onderhandelingen. Het begrijpen van deze nuances is cruciaal.”

Door het werk met o.a. Naspers Group kwam Mark in aanraking met opkomende groeibedrijven in plaats van met volwassen bedrijven met stabiele balansen. “Dit was fascinerend omdat het grote weddenschappen op startups met onvoorspelbare uitkomsten met zich meebracht. Mijn rol bij Deloitte evolueerde ook, wat ertoe leidde dat ik het mondiale hoofd werd van onze media- en telecompraktijk, waarbij ik toezicht hield op een bedrijf dat 2,5 miljard dollar per jaar omzet en onder meer fusies en overnames, consultancy, belastingen, audits en risicodiensten omvatte.”

De transitie naar Europa en focus op technologie
In 2019 verhuisde Mark naar Amsterdam, waar hij zijn invloed op de mondiale M&A-sfeer verder uitbreidde. “Ik had het geluk dat ik al aan deals in opkomende en ontwikkelde markten heb gewerkt, van het adviseren over digitale consumententransacties tot het leiden van overnames over de hele wereld”, herinnert Mark zich.

Tijdens zijn verblijf in Nederland was Mark Casey nauw betrokken bij zowel de financiële als de TMT-sector, wat culmineerde in belangrijke deals, zoals de verkoop van Heinenoord aan NN Group en de secundaire verkoop van het Transamerica Ventures-fonds uit Aegon. “Elke deal leerde mij over de nuances van verschillende markten en culturen, waardoor mijn vermogen om door de complexiteit van internationale fusies en overnames te navigeren werd vergroot”, blikt hij terug.

Omringd zijn door briljante geesten
Op de vraag wat hij het meest zal missen, noemt Mark de vele vriendschappen die hij door de jaren heen heeft opgebouwd binnen Deloitte en het M&A-ecosysteem. Dat en voortdurend kunnen leren en evolueren als persoon en als professional.

“Elke keer dat je een kamer binnenloopt, besef je dat je omringd bent door ongelooflijk slimme individuen”, zegt Mark. “Mensen vragen me vaak hoe het is om in Nederland te werken, en ik vertel ze dat als ik in een kamer ben met zes of zeven mensen, ik weet dat ik de minst deskundige ben. Alle anderen hebben een doctoraat, een dubbel doctoraat of een dubbele masteropleiding. De beste ideeën komen altijd van iemand anders, niet van mij. Mijn rol is ervoor te zorgen dat de stemmen met de beste ideeën, die anders misschien niet gehoord zouden worden, ook daadwerkelijk gehoord worden.”

Het bereiken van een volwassenheidsniveau waarbij je je richt op het beste uit mensen halen, leer je door te doen, merkt Mark op. “Wat ik het meeste zal missen is de collegialiteit, het omringd zijn door briljante geesten. Ik heb ideeën over hoe ik op de hoogte kan blijven nadat ik vertrek, maar dat zal niet gemakkelijk zijn. Normaal gesproken ga ik gewoon aan het werk en word ik ondergedompeld in presentaties, materialen, e-mails en vragen die beantwoord moeten worden. Zo voortdurend bezig zijn is een vorm van leren. Ik zal die onderdompeling missen.”

Opkomen voor diversiteit en inclusie (D&I)
Een hoeksteen van Marks nalatenschap bij Deloitte is zijn toewijding aan diversiteit en inclusiviteit (D&I). Mark was opgetogen toen Deloitte in 2022 de M&A Award for Best Diversity Firm won. Mark benadrukt dat de reis naar echte diversiteit nog lang niet voorbij is. “Toen ik in Nederland aankwam, was de diversiteit op het gebied van fusies en overnames nog bij lange na niet voldoende. We hebben nog veel werk voor de boeg. Het is van cruciaal belang voor bedrijven om de diversiteit van de markt te weerspiegelen, zodat iedereen zich betrokken en vertegenwoordigd voelt”, stelt hij.

Mark benadrukt het belang van het ondersteunen van vrouwelijke ondernemers en ervoor te zorgen dat adviesteams een afspiegeling zijn van de gemeenschappen die zij bedienen. “Het gaat om het creëren van een ecosysteem dat toekomstig succes ondersteunt. Elke partner moet jong talent begeleiden en de volgende generatie van diverse leiders koesteren”, adviseert hij.

Vooruitblikkend: leven na Deloitte
Nu Mark met pensioen gaat, zijn hij en zijn vrouw van plan hun tijd te verdelen tussen Thailand, Nederland en Zuid-Afrika, om na te denken over zijn rijke multiculturele ervaringen. “Thailand heeft een levendige startup-gemeenschap, en hoewel ik niet van plan ben om volledig met pensioen te gaan, zie ik mogelijkheden om betrokken te blijven”, zegt hij. Mark’s dochter, die nu in haar derde jaar aan het Trinity College Dublin zit, voegt een laagje complexiteit toe aan hun toekomstplannen, terwijl ze bepalen waar ze hun thuis moeten noemen.

Mark’s pensionering markeert het einde van een tijdperk, maar zijn invloed zal ongetwijfeld blijven resoneren binnen de M&A-gemeenschap. Zijn verhalen, lessen en niet-aflatende toewijding aan diversiteit laten een onuitwisbare indruk achter op degenen die het voorrecht hadden om met hem samen te werken. Terwijl hij afscheid neemt van zijn formele rol bij Deloitte, kijkt de M&A-wereld reikhalzend uit naar de nieuwe hoofdstukken die hij in de volgende fase van zijn leven zal schrijven.

Lees ook: M&A-advocaat Luc Habets verlaat advocatuur na 25 jaar Lexence

Gerelateerde artikelen