Afschaffen dividendbelasting goed?

De afschaffing van de dividendbelasting is op dit moment een heet hangijzer in de Nederlandse politiek. De meeste belastingadviseurs zullen een extra stimulans voor het Nederlandse vestigingsklimaat toejuichen. Het is de vraag of de afschaffing van de dividendbelasting het juiste duwtje is. Het zeer selecte duwtje is namelijk niet goedkoop!

Door Frank Buitenwerf, Partner International Tax / M&A bij Taxand Nederland

Bij het uitkeren van als dividend is op dit moment in principe 15 procent Nederlandse dividendbelasting verschuldigd. Echter in veel corporate en private equity structuren en sowieso in binnenlandse situaties is Nederlandse dividendbelasting geen issue. De netto-opbrengst van de dividendbelasting (€1,4 miljard in 2017) wordt dan ook hoofdzakelijk gedragen door buitenlandse portfolio aandeelhouders in Nederlandse (beursgenoteerde) tophoudsters. Het is de vraag waarom men voor de afschaffing van de dividendbelasting kiest als hier slechts een select groepje bedrijven van profiteert en het niet heel evident is het voor veel extra investeringen gaat zorgen. 

In de notities die in april dit jaar onder enige druk werden vrijgegeven overweegt het ministerie twee voor de hand liggende opties, het afschaffen van de dividendbelasting enerzijds en het verlagen van het tarief van de vennootschapsbelasting anderzijds. Het ministerie beschrijft dat bij de eerste optie wordt ingezet op het aantrekken en behouden van (beursgenoteerde) tophoudsters maar dat de belastingdruk op binnenlandse bedrijven wellicht wordt verhoogd. Bij de tweede optie wordt ingezet op in Nederland winst genererende operationele activiteiten, maar loopt Nederland wellicht het risico op vertrek van tophoudsters van multinationals. Het ministerie laat het antwoord op de vraag welke optie per saldo beter is voor de Nederlandse economie echter in het midden. 

Meer nog dan de eindeloze en weinigzeggende debatten, gaf Mark Rutte met zijn steek onder water aan het adres van België misschien nog wel het meeste inzicht in de afweging die is gemaakt. Het is voor het imago van Nederland belangrijk de hoofdkantoren van grote en bekende bedrijven zoals bijvoorbeeld Unilever voor Nederland behouden blijven. Het probleem is alleen dat dit effect moeilijk meetbaar is en €1,4 miljard wel een substantiële investering is. 

Volgens de NVP werd in 2017 alleen al door binnenlandse of buitenlandse participatiemaatschappijen €411 miljoen aan groeikapitaal geïnvesteerd in Nederlandse bedrijven. Dit is volgens de NVP in lijn met de trend die sinds 2007 is ingezet. Volgens de NVP kregen in 2017 kregen ook 233 Nederlandse jonge en snelgroeiende bedrijven investeringen van totaal €320 miljoen van een binnen- of buitenlandse venture capitalist, een significante stijging ten opzichte van vorige jaren, die naar verwachting  geen extra impuls zal krijgen door de afschaffing van de dividendbelasting. 

Feit blijft dat meeste bedrijven en de participatiemaatschappijen, met hun substantiële en groeiende investeringen in Nederland, weinig tot niet zullen profiteren van de afschaffing van de dividendbelasting. De gehoopte komst of behoud van de bekende multinationals zal in ieder geval tot aanzienlijke investeringen moeten leiden om de €1,4 miljard goed te maken.

Gerelateerde artikelen