Afnemend aantal deals bedreigt jonge tech start-ups

Financiering van sleuteltechnologieën, ook wel deeptech genoemd, is een van de grootste problemen van de Nederlandse tech-industrie. Er dreigt bovendien een tekort aan deals in deze sector, wat leidt tot een investeringskloof voor start-ups.

Dat constateert Techleap.nl. de non-profit organisatie die het ondernemingsklimaat voor technologiebedrijven stimuleert. De knelpunten worden volgens Techleap.nl verbloemd door de bewierrookte positie van de tech-industrie.

Zo is Nederland is door de internationale investeerder Atomico uitgeroepen tot de ‘hottest tech hub’ in Europa. Wereldwijd neemt Nederland de vierde plek in wat betreft marktkapitalisatie van beursgenoteerde techbedrijven. 

Nederland heeft ook veel meer startups per miljoen inwoners dan het Europese gemiddelde en zit in de top 5 Europese hubs qua aantallen startups met een waarde van meer dan 1 miljard dollar. 

Maar vergeleken met andere Europese startup ecosystemen loopt Nederland achter in de financiering van de deeptech. Ook al scoort Nederland wereldwijd hoog op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, er is meer nodig om innovatie en kennisoverdracht van universiteiten en kennisinstellingen naar spin-offs en startups te versnellen. 

Daarnaast leidt de tech-industrie door een gebrek aan talent. Nederland moet aantrekkelijker worden voor zowel nationaal als internationaal talent en concurrerende fiscale regels voor aandelenopties invoeren, adviseert Techleap.nl. Anders plukken buitenlandse techbedrijven de bollebozen in hebben Nederlandse bedrijven het nakijken.

Zorgelijk is ook dat vroege fase deals steeds verder afnemen, ondanks recordhoogtes in investeringen in start-ups. Techleap.nl ziet een financieringskloof voor startups in de vroegste, meest risicovolle fase van hun onderneming, die ruimte laat voor private investeerders (business angels) om in te stappen. 

 

 

Gerelateerde artikelen