AEX zakt onder 400 punten na zware virusmaatregelen

Air France-KLM, Basic-Fit, Unibail-Rodamco-Westfield en Wereldhave hard onderuit.

De Amsterdamse AEX-index zakte maandag ruim 8 procent en noteerde voor het eerst sinds 15 februari 2016 onder 400 puntengrens. Ook de andere Europese beurzen gingen hard onderuit. Steeds meer Europese landen hebben hun grenzen gesloten en nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel helemaal op slot omdat Europa nu als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd. Op het Damrak kreeg Air France-KLM harde klappen na aanvullende maatregelen vanwege de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 8,3 procent in het rood op 396,67 punten. De MidKap zakte 10,4 procent tot 574,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 9,8 procent. De hoofdindex in Milaan verloor 7,5 procent.

Beleggers verwerkten de maatregelen van de centrale banken wereldwijd om de economie te ondersteunen. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) kwam zondag opnieuw met een verrassende renteverlaging. De banken kampten met de lagere rentes wereldwijd. In de AEX behoorden ABN AMRO en ING tot de grootste dalers met minnen tot 13 procent.

Air France-KLM kelderde 19 procent in de MidKap. De luchtvaartcombinatie rekent in de komende maanden op een capaciteit die 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal en houdt al zijn Boeing 747's en de superjumbo's van Airbus, de A380, aan de grond. Het bedrijf heeft aanvullende maatregelen genomen die tot 200 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS (min 11 procent) ontslaat tijdelijk tot 10.000 werknemers en schrapt het vluchtschema vrijwel volledig. Ook de Britse prijsvechter easyJet (min 25 procent) verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven.

Basic-Fit ging 21 procent onderuit. De sportschooluitbater sluit al zijn fitnessclubs in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Ook de vastgoedsector ging in de uitverkoop. Unibail-Rodamco-Westfield verloor 17 procent in de AEX. Veel winkelcentra van de vastgoedinvesteerder zijn gesloten vanwege de virusuitbraak. Branchegenoten Wereldhave en Eurocommercial Properties zakten tot 17 procent.

De euro was 1,1207 dollar, tegen 1,1068 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent in prijs tot 30,65 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 31,91 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen