Activistische aandeelhouder Elliot: “Fors banenverlies bij zelfstandig Akzo”

De werknemers van AkzoNobel krijgen meer werkzekerheid en groeimogelijkheden als het verf- en chemiebedrijf samengaat met het Amerikaanse PPG Industries. 

Dat stelt de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, dat daar naar eigen zeggen onafhankelijk onderzoek naar heeft laten doen door adviesbureau ChemQuest.

Elliott, een van de grootste aandeelhouders van AkzoNobel, heeft al enige tijd forse kritiek op het concern, dat enkele toenaderingen van PPG Industries om te praten over een overname heeft afgewezen. Volgens de belegger zouden bij het plan dat Akzo nu heeft, waarbij de tak Specialty Chemicals wordt afgesplitst van het verfbedrijf, circa 6400 werknemers hun baan kunnen verliezen.

Het banenverlies is volgens ChemQuest noodzakelijk omdat Akzo een aantal financiële doelen heeft gesteld in het stand-alonescenario. Daarbij wordt opgemerkt dat bij een overname door PPG het banenverlies op nog geen kwart van het bovengenoemde aantal zal uitkomen.

Als Akzo en PPG samengaan zal dat volgens Elliott een sterker bedrijf opleveren, met een goede positie om te groeien en marktaandeel te verwerven. ,,Het stand-alone plan van AkzoNobel brengt een aanzienlijk groter uitvoeringsrisico met zich mee en zorgt voor een aanzienlijk hogere mate van onzekerheid voor alle belanghebbenden'', aldus Elliott.

Een woordvoerder van Akzo liet overigens aan de Britse krant Telegraph weten dat het bedrijf verwacht met zijn plannen juist meer banen te creëren.

(ANP)

Gerelateerde artikelen